Život
12.09.2023. 17:30
R.E./Klima 101

Afrika

Nada za nosoroge: U divljinu će biti pušteno oko 2000 jedinki

Nosorog
Izvor: Shutterstock

Južnoafrički NVO "Afrički parkovi" kupio je najveću privatnu farmu nosoroga na svetu, sa namerom da skoro 2000 tamošnjih belih nosoroga vrati u staništa širom afričkog kontinenta u narednih 10 godina.

Ako niste već upućeni u ovu temu, verovatno se pitate – ali odakle toliko nosoroga na jednoj farmi?

Naime, u pitanju je privatna farma na severu Južnoafričke republike, u vlasništvu investitora Džona Hjuma, koji je tokom prethodnih godina u nju uložio milione i milione dolara (kako je izjavio, trošio je preko 400.000 dolara mesečno samo na odbranu farme od lovokradica).

Ova farma prostire se na oko 80 kvadratnih kilometara. Tamošnjih skoro 2000 jedinki čini nezanemarljiv procenat celokupne svetske populacije belih nosoroga, kojih po aktuelnim procenama ima oko 16.000, većinom u divljinama i rezervatima u Južnoafričkoj republici.

Cilj farme Džona Hjuma bila je zaštita nosoroga, ali je njegov pristup bio i više nego kontroverzan. Naime, mada je farma sprovodila uspešne projekte zaštite, parenja i odgoja jedinki, Hjum je njeno poslovanje planirao da finansira – prodajom njihovih rogova, pa se i zalagao za legalizaciju ovog inače ilegalnog (i vrlo unosnog) tržišta.

Međutim, prodaja rogova nosoroga nikada nije legalizovana na međunarodnom nivou, pa se Hjum na kraju odlučio na prodaju celokupne farme.

Nakon neuspele aukcije ranije ove godine, u kojoj je za farmu i nosoroge tražio 10 miliona dolara, krajem leta je napravio privatan dogovor sa organizacijom "Afrički parkovi", a nosorozi su bili prodati po "nižoj ceni od aukcijske".

Kako su naveli stručnjaci za National Geographic, ovo rešenje je verovatno bilo najbolji mogući ishod inače nezgodne i teško rešive situacije.

Kako se navodi, "Afrički parkovi" je jedna od retkih organizacija koja bi mogla da ima kapacitete da zapravo sprovede projekat vraćanja nosoroga u divljinu: u pitanju je velika institucija, koja upravlja zaštićenim produčjima u 12 afričkih zemalja i upošljava oko 1100 rendžera, prenosi Klima 101.

Međutim, i za tako veliku organizaciju ovo će biti jedan veliki test.

Usled lova i ugrožavanja staništa, beli nosorog je već jednom bio na rubu istrebljenja – krajem 19. veka, preostala je bila samo jedna jedina grupacija od oko 100 jedinki u Južnoj Africi. Uz višedecenijske konzervacione napore, svi danas živi beli nosorozi potomci su ove nekada izrazito ugrožene grupe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve