Afrika je jedini kontinent na kojem se ubrzava nestajanje šuma

Afrika je jedini kontinent na kojem se ubrzava nestajanje šuma

Shutterstock


Afrika je jedini kontinent na kojem se ubrzava deforestacija, prema prvim podacima petogodišnjeg izvešća UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Dok su neke južnoameričke zemlje često kritikovane zbog nerazumnog iskorištavanja šuma, Latinska Amerika je prepolovila gubitke svojih pošumljenih površina, prenosi Index. hr.

Latinska Amerika je između 2000. i 2010. godišnje gubila 5,2 miliona hektara šuma, a ravnoteža između deforestacije i obnove šuma je pala na prosečni gubitak od 2,6 miliona hektara godišnje u razdoblju između 2010. i 2020. godine.

Shutterstock

Shutterstock

“Jako loša vest za Afriku”

Međutim, gubitak šuma u Africi se ubrzao između ta dva razdoblja i prešao s gubitka od 3,4 na 3,9 miliona hektara šuma svake godine.

“To je jako loša vest za Afriku”, komentarisala je Anne Branthomme, sa FAO-a.

“Objašnjenje je možda u demografskom rastu u regiji. Krčenje šuma posledica je poljoprivrede”, rekla je Branthomme, prenosi AFP.

“Nedovoljno smanjenje siromaštva uz demografski rast predstavlja pritisak na šume u Africi”, dodala je.

Shutterstock

Shutterstock

Na svetskom nivou deforestacija je nastavila da se usporava, ali ta pozitivna tendencija je oslabila u poslednjih 10 godina. Između 1990. i 2000., kao i između 2000. i 2010., prosečan gubitak šuma na svetskom nivou pao je za 2,6 miliona hektara, ali se smanjio samo za 0,5 miliona između 2010. i 2020. i dostigao prosek od 4,7 miliona hektara godišnje.

Od 1990. godine svet je izgubio 178 miliona hektara šuma, što odgovara površini Libije.

Ukupno šume na svetu prekrivaju nešto više od 4 milijarde hektara ili oko 31 odsto kopna.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar