AGONIJA USAMLJENOG VIKENDA: “Neću pričati s ljudskim bićem do ponedeljka”

AGONIJA USAMLJENOG VIKENDA: “Neću pričati s ljudskim bićem do ponedeljka”

Shutterstock


“U subotu ujutro, Piter je ustao i otišao u supermarket. Nosio je stvari iz šopinga kući i pobrinuo se o svom vešu i peglanju. Popodne je pregledao nekoliko prodavnica diskova, a kasnije je sam skuvao večeru; uvek nešto avanturističko u subotu uveče. Posle se bacio na Netflix. I svih tih sati, zajedničkih za mnoge Piterove subote, a da ne spominjemo njegove nedelje, nije imao smislenu interakciju sa drugim ljudskim bićem. ‘Jedina osoba s kojom sam razgovarao’ kaže, ‘bila je gospođa koja je došla da otkuca moje flaše piva na samoposluživanju u supermarketu.'”, prenosi The Guardian.

Tokom nedelje, Piter (62) je previše zauzet da bi bio usamljen. Njegova putovanja iz Brajtona u London znači da mu je radni život “tunel” u koji ulazi u ponedeljak i iz koga ne vidi dnevnu svetlost do petka. Ali baš kada se Piter ponovo pojavi, zaokupio ga neutoljiv osećaj usamljenosti. Umesto da odahne od stresa poslovnog života, šansu da se ponovo poveže sa porodicom i prijateljima, vikend za njega predstavlja ogromnu emocionalnu i društvenu divljinu koja mora proći pre nego što se posao ponovo pokrene.

Povezane vesti – Da li su parovi koji žive odvojeno otkrili tajnu srećne veze

On je jedan od skoro 200 ispitanika, od Folmuta do Džakarte, koji je odgovorio na zahtev čitalaca na web stranici The Guardian-a da podele svoje iskustvo usamljenih vikenda. Najmlađi ispitanik imao je 16 godina; najstarija u svojim 70-ima, a među njima su se bol i izolacija ponavljali bezbroj puta. Uprkos svemu, fenomen usamljenosti vikenda jedva je proučavan.

photo: Pixabay

photo: Pixabay

“To uopšte nije istraženo polje”, kaže za The Guardian Pamela Kualter, profesorka psihologije obrazovanja na Univerzitetu u Mančesteru. Prošle godine je vodila BBC-jev eksperiment o usamljenosti i “otkrila je da izgleda da nema doba dana [niti] sezona kada su se ljudi osećali naročito usamljeno. Ali nismo pitali za vikend.”

Pa kako izgleda usamljenost vikenda, ko ga doživljava – i šta bi se moglo učiniti da se ona ublaži?

“Usamljenost definišemo kao razliku između želje ili očekivanja o tome kakav bi život trebalo da bude, i stvarnosti”, kaže Keli Pajn, menadžerka za istraživanje i politiku u kampanji za zaustavljanje usamljenosti.

“Radi se o tome da nastavimo dalje”, savetuju stručnjaci, dodajući da je usamljenost vrlo kompleksna stvar.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar