Život
30.08.2019. 13:29
Tanjug

EGIPATSKA VENECIJA: Aleksandrija tone zbog klimatskih promena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čuveni egipatski grad Aleksandrija, koji je preživeo invazije, požare i zemljotrese od kada ga je pre više od 2.000 godina osnovao Aleksandar Veliki, počinje da tone usled klimatskih promena.

Nivo mora raste i preti da poplavi siromašnije delove grada i arheološke lokalitete, zbog čega gradske vlasti ubrzano podižu betonske bedeme. Jaka oluje je 2015. godine poplavila velike delove grada, izazvavši najmanje šest pogibija i rušenje više desetina kuća, što je pokazalo slabosti u lokalnoj infrastrukturi.

Aleksandrija, drugi po veličini grad u Egiptu, okružen je Sredozemnim morem sa tri strane, a sa četvrte je okrenut jezeru, zbog čega je izuzetno osetljiv na porast nivoa mora izazvanog globalnim zagrevanjem i topljenjem glečera.

https://www.youtube.com/watch?v=7afb4AOvtmk

Aleksandrija je jedna od najpopularnijih letnjih destinacija za Egipćane, ali mnoge od njenih čuvenih plaža već pokazuju znake erozije. Egipatsko ministarstvo za vodene resurse upozorilo je da je nivo mora od 1993. rastao za 1,8 milimetara godišnje, u protekle dve decenije za 2,1 milimetar, a od 2012. rastao je za 3,2 milimetra godišnje, što je dovoljno da ugrozi temelje grada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Povezane vesti - Stotine miliona ljudi bežaće sa obala mora

Zemljište na kojem je izgrađena Aleksandrija, zajedno sa deltom Nila koja ga okružuje, tone probližno istim tempom, delom zbog nasipa koji sprečavaju punjenje mulja, a delom zbog izvlačenja prirodnog gasa.

Procenjuje se da će to pogoršati efekte porasta nivoa mora, što će imati katastrofalne posledice. Studija iz 2018. predviđa da bi do 734 kvadratna kilometra Delte Nila moglo biti potopljeno do 2050, a 2.660 kvadratnih kilometara do kraja veka, što bi pogodilo 5,7 miliona ljudi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve