AMERIČKI SPOT U ČAST SRBIJE: Reklamna kampanja SAD izazvala veliku pažnju javnosti (VIDEO)

AMERIČKI SPOT U ČAST SRBIJE: Reklamna kampanja SAD izazvala veliku pažnju javnosti (VIDEO)

photo: Pixabay


Reklamna kampanja ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu “Vi ste svet” izazvala veliku pažnju javnosti. Dve države obeležavaju vek od podizanja srpske zastave na Beloj kući

Ako se desi da je neko od vas svetu podario struju, da bez vas ne bi postojao telefon, da je neko od vas otkrio najveće tajne planete… Ako se sve to desi, mogli bismo da kažemo da je vaša zemlja – zemlja velikih ljudi i velikih snova. Neki snovi počnu u Srbiji i menjaju živote oko vas, neki snovi promene Srbiju, neki snovi iz Srbije promenili su čitav svet i zbog svega toga – vi ste svet.

Ovim rečima jedna od najvećih svetskih sila, Sjedinjene Američke Države, ocenjuje doprinos Srba razvoju čovečanstva, a deo su teksta iz spota promotivne kampanje kojom Ambasada SAD u Beogradu naglašava i promoviše važan događaj iz istorije američko-srpskih odnosa: srpska zastava se pre sto godina zavijorila na Beloj kući. Prvi put u istoriji na rezidenciji američkog predsednika bila je istaknuta jedna strana zastava.

– SAD i Srbija zajedno – u Beogradu i u Vašingtonu – obeležavaju sto godina od 28. jula 1918, kada se nad Belom kućom vijorila zastava Srbije – kažu u američkoj ambasadi.

– Predsednik Vudro Vilson je bio prijatelj sa Mihajlom Pupinom, i želeo je da iskaže poštovanje prema srpskom narodu i njegovoj posvećenosti vrednostima koje obe zemlje dele.

Mihajlo Pupin

 Foto: Printscreen Youtube/RTS

Foto: Printscreen Youtube/RTS

U čitavoj istoriji SAD, zastava neke druge države se vijorila nad Belom kućom samo još jednom – 14. jula 1920. podignuta je zastava Francuske.

Nikola Tesla

tesla

– To je ono što čini ovaj događaj značajnim i za Amerikance i za Srbe – navode u Ambasadi.

– Zbog toga smo želeli da ga na poseban način obeležimo. Kampanjom “Vi ste svet” odajemo počast i Srbima koji su dali značajan doprinos čovečanstvu, doprinos koji se poštuje i pozdravlja u SAD i širom sveta, doprinos koji nas je sve obogatio. Tesli, Pupinu, Milankoviću, Divcu, Đokoviću, Andriću…

Novak Đoković

novak đoković

Veze između Srbije i SAD stvaraju naši ljudi, pojedinci čiji talenat i rad doprinose razvoju nauke, kulture i sporta, sa izuzetnim postignućima u njihovim pojedinačnim oblastima. SAD su ponosne što su mogle da doprinesu njihovom razvoju i uspehu.

Kampanja “Vi ste svet” samo je jedan od programa kojima se proslavlja značajna stogodišnjica. Nedavno je otvorena izložba “SAD – Srbija 1918-2018” u Istorijskom arhivu Beograda, najavljeno je podizanje biste američkom predsedniku Vilsonu u našoj prestonici, koji je bio veliki prijatelj srpskog naroda…

VELIKA ŽRTVA

U smiraj strahota Velikog rata, predsednik Vilson je rekao da je “primereno da se narod SAD seti da su načela za koja se Srbija viteški borila i zbog kojih je propatila u Prvom svetskom ratu identična onima za koja se zalažu Sjedinjene Države”.

– U vreme kada je predsednik Vilson doneo takvu odluku, svet je još pokušavao da se oporavi od jednog od najstrašnijih i najtragičnijih ratova u ljudskoj istoriji, rata u kojem je Srbija izgubila gotovo trećinu svog stanovništva – kažu u američkoj ambasadi. – Za Amerikance, takva žrtva nije mogla biti neprimećena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar