Život
27.12.2019. 16:00
Đoko Kesić i Vojislav Tufegdžić

AMPULA LAŽNIH NADA: Da li kubanska vakcina zaista leči?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

S povremenim medijskim pauzama od 2012. godine se u Srbiji intenzivno i detaljno izveštavalo o čudotvornom učinku kubanske vakcine "cimavaks" koja leči rak pluća. Za proteklih osam godina značajno su utihnule fanfare s kojima je dolazak ovog leka u Srbiju najavljivan, kao što su nekada obazriva očekivanja naših lekara, na osnovu praktičnih pokazatelja, prerasla u otvorenu sumnju u učinak vakcine. Oni o tome, razumljivo, ipak ne žele da govore glasno i pod imenom.

Nesvakidašnja promocija ove vakcine u Srbiji, oglašavane kao gotovo spasonosno rešenje za obolele od raka pluća kojima fatalnu bolest "prevodi" u hroničnu, nije jedini slučaj koji se, posle utrošenih nadanja obolelih i velikog novca, pokazao problematičan. Za to, naravno, niko nije odgovarao. U krajnjoj liniji, lekovi od kojih se puno očekivalo a malo medicinski profitiralo, nikome nisu načinili dodatno zlo.

Ako ništa drugo, onda se bar kao pouku za mogući naredni sličan slučaj vredi podsetiti novinskih naslova i tekstova u kojima se, bez ikakvih potvrda o efikasnosti i delotvornosti, pisalo o vakcini: "Farmakomafija pokušava da sruši kubansku vakcinu", ili „Vapaj pacijenata: Ne ubijajte nam nadu zbog zarade".

Ukoliko se tome prilože i tvrdnje navodnih, neimenovanih predstavnika kubanskog proizvođača, da je "vakcina protiv raka pluća 100 odsto sigurna", što nijedna farmaceutska kompanija nikada nije smela da tvrdi za bilo koji lek, onda kompletna priča ima dodatnu važnost.

Više pročitajte u novogodišnjem broju Ekspresa koji je već na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve