Život
25.07.2017. 12:08
R.E.

ANDALUZIJA: Vrelo srce Španije

owt_andaluzija.jpg

Kažu da ako nisi video Andaluziju, nisi video Španiju. Najjužnija španska regija idealno je mesto da se doživi izvorno iskustvo ove zemlje – flamenko, korida, čuvene španske gitare, tapasi, magični pejzaži i kultura raskošne lepote. Svi čuveni aspekti života Španije ovde imaju ekstremne forme – andaluzijske fešte su najglasnije i  najkoloritnije, sunce je najvrelije, a ljudi su mnogo življi, okrenuti zabavi, ali i tradicionalnim vrednostima.

Andaluzija je ponosni dom najpoznatijih španskih građevina, poput dragulja islamske srednjovekovne arhitekture, Alhambre u Granadi. Malo je verovatno da će bilo koja civilizacija u budućnosti dostići takvu lepotu i misteriju kakvu poseduje raskošna mavarska palata, danas pod zaštitom UNESCO-a. Ova čuvena tvrđava, lavirint tornjeva, kula i prelepo uređenih dvorišta, predstavlja jedinstveni simbol bogatstva, moći i nenadmašnog talenta i umeća Mavara. Njihova izreka ''Ništa ne može biti strašnije nego biti slep u Granadi'' dovoljno govori o lepotama grada u kom ćete pronaći sve ono što čini dušu Španije. Osim što je turističko i kulturno žarište, ovaj uzbudljivi grad pun je mladalačkog zanosa, barova i flamenko klubova, gde noćni provod u slavu životne radosti pulsira sve do jutra.

Još jedan grad sa bogatim mavarskim nasleđem i romantičnom prošlošću je Sevilja, glavni grad regije, gde se poseban andaluzijski način života javlja u najčistijem obliku. Sevilja ima najbolje tapas barove, najuzbudljiviji noćni život, najelegantnije ljude. Dom je dve najveće španske tradicije – flamenka i koride, a po arhitektonskom nasleđu nijedan grad u južnoj Španiji nije joj ravan. Tokom istorije smenjivale su se razne kulture i uticaji, od Feničana, Rimljana, Mavara i Jevreja do Hrišćana i to je ono što ovaj grad čini fascinantnim, sa tradicijom, dušom i nespojivim razlikama koje čine savršenu celinu. Seviljom dominira katedrala, treća po veličini na svetu, koja ponosno čuva Kolumbov grob. Tri sata nije dovoljno da se obiđe ovo impozantno zdanje, a još više je potrebno za čarobni Alkazar, prvu evropsku kraljevsku rezidenciju sa raskošnim palatama i bajkovitim vrtovima. U Sevilji će vam svaka građevina oduzeti dah, a svaka ulica odvešće vas do neke nezaobilazne turističke atrakcije.

Jedan od najčudnijih i najspektakularnijih gradova Andaluzije, ali i čitave Španije, svakako je Ronda, čiji stanovnici žive doslovno na liticama. Veličanstvena arhitektura, bogata istorija i pogled koji oduzima dah dovoljna su pozivnica za ovu turističku atrakciju Andaluzije.

Osim što je bogata riznica istorije i kulture, današnja Andaluzija je i moderna i kosmopolitska. Sa gradovima poput Kordobe i Malage, punim butika i barova, elitnih restorana i noćnog života, posetiocima nudi uzbudljiv provod sa osloncem na istorijski šarm. Privilegovana suncem koje greje 300 dana godišnje, Malaga je grad velikih avenija, sa drvoredima palmi, intenzivnim noćnim životom, važnim muzejima i izvrsnim restoranima ribljih specijaliteta. Kilometri zlatnih peščanih plaža, blaga klima i prijateljski karakter stanovništva glavni su razlozi zbog kojih je rodno mesto Pabla Pikasa i Antonija Banderasa jedna od najpoželjnijih destinacija za letovanje. Otmena i urbana Kordoba, sa druge strane, jedan je od najlepših gradova-muzeja na svetu. Zaštitni znak grada je katedrala La meskita, jedinstvena građevina na svetu, poznatija kao ''džamija hiljadu stubova''. Sa svim velikim istorijskim atrakcijama, Kordoba je danas moderan grad sa bogatom dnevnom i noćnom zabavom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
15.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve