Svet
20.03.2019. 13:18
R.E./Index.hr

AUSTRALIJA UVODI STROŽIJA PRAVILA ZA NOVE USELJENIKE: Tri godine zabrane života u velikim gradovima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Australija je odlučila da smanji broj useljenika koje godišnje primi za gotovo 15 posto, a ujedno je zabranila i delu novopridošlih stanovnika da prve tri godine po dolasku u ovu zemlju žive u najvećim gradovima.

Premijer Skot Morison, koji stoji veoma loše u anketama pred savezne izbore u maju ove godine nada se da će ovim potezom da smanji frustracije građana ogorčenih cenama stanova i kuća i zagušenjem gradova, što mnogi vide kao posledicu rasta broja stanovnika.

"Ovo je praktičan problem koji Australijanci žele da reše", rekao je Morison novinarima u Kanberi, glavnom gradu Australije, nakon što je najavio da će se godišnji broj useljenika od 1. jula smanjiti na oko 160.000 ljudi, sa sadašnjih 190.000. Ta će mera biti na snazi naredne četiri godine.

Prvo u ruralna područja

Morison je uveo i novu kategoriju viza s kojom će 23.000 kvalifikovanih radnika koji mogu doći živeti i raditi u Australiji morati da borave najmanje tri godine u ruralnim područjma pre nego što se budu mogli zatražiti stalno boravište.

Gradovi u koje useljenici neće smeti da dolaze su Melbourn, Pert, Sidnej i Zlatna obala, gde je infrastruktura zagušena, pojasnio je ministar za migracije David Koleman.

Do promene zakona dolazi upravo u trenutku u kome Australijanci preispituju svoj stav prema useljenicima posle napada na dve džamije na Novom Zelandu u kome je poginulo 50 ljudi.

Anketa ReachTel-a objavljena u septembru prošle godine pokazala je da 63 posto stanovnika Sidneja podržava smanjenje broja migranata koji se useljavaju u najveći australijski grad.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve