BOLEST KOJA UBIJA SEĆANJE: Majka i ćerka možda razvile vakcinu protiv Alchajmera

BOLEST KOJA UBIJA SEĆANJE: Majka i ćerka možda razvile vakcinu protiv Alchajmera

Shutterstock


Alchajmerova bolest je jedna od najstrašnijih bolesti, jer oduzima čoveku ličnost i sećanje. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji između šest i osam odsto (ili 160.000) osoba starijih od 65 godina boluje od Alchajmerove bolesti, dok svaka deseta osoba ima neku vrstu demencije. Posle 80. godine života, procenat obolelih od demencije je od 30 do 40 odsto.

Više od 200 pokušaja da se pronađe lek za ovu bolest, bilo je neuspešno. Alchajmerova bolest nastaje zbog naslaga plaka koji se razvijaju u mozgu i postaju toksični za ćelije mozga, a jedan od najvećih problema za pronalaženje leka je to što je trenutno nemoguće očistiti naslage iz moždanog tkiva. Pošto su naučnici toga svesni, oni su skrenuli pažnju na prevenciju i rano otkrivanje.

Međutim, nedavno je objavljenja jedna vrlo ohrabrujuća studija doktorke Chang Ii Vang. United Neuroscience, biotehnička kompanija koju su osnovale Ii, njena ćerka Mei Mei Hu i njen zet Luis Ris objavili su rezultate kliničkog ispitivanja na UB-311, vakcini za Alchajmer.

Pročitajte još: Naučnik tvrdi da je našao lek za rak

Vakcina sadrži sintetičke verzije lanaca aminokiselina koji pokreću antitela koja napadaju Alchajmer protein u krvi. Vakcina je veliki proboj jer napada ove proteine bez izazivanja nuspojava.

Prema rečima istraživača, vakcina može da odloži početak bolesti za pet godina, što može biti spasonosno za osobe sa tom bolešću i njihove porodice.

Kompanija trenutno radi na sledećem kliničkom ispitivanju vakcine. Već je uložila u razvoj preko 100 miliona dolara, a krajnji cilj kompanije je da stvori niz vakcina koje će zaštititi ljude od hroničnih bolesti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar