Život
24.05.2020. 15:35
R. E. / Jutarnji list

Britanska kompanija dovršila pretklinička ispitivanja za vakcinu protiv Covid-19

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanski duvanski div, British American Tobacco objavio je kako je dovršio pretklinička ispitivanja za potencijalno cepivo protiv COVID-19 koje je pokazalo pozitivan imunološki odgovor. Zbog te činjenice cepivo sada ulazi u sledeću fazu kliničkog ispitivanja na ljudima.

"Svoja smo saznanja prosledili američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) koja je odobrila pokretanje sledeće faze. Uz to, investirali smo i u dodatnu opremu kako bi ubrzali razvoj i bili spremni za masovnu proizvodnju – poručili su iz BAT-a, prenosi Jutarnji list.

Naime, British American Tobaccou u aprilu je najavio da putem svoje američke biotehnološke podružnice Kentucky BioProcessing (KPB) kreće u razvoj cepiva protiv COVID-19. Tom su prilikom iz kompanije istakli kako nemaju nameru da od razvoja cepiva stvarati profit.

Moguće cepivo planiraju d arazviju uz pomoć nove tehnologije 'ubrzanog rasta duvana' koja je pokazala potencijal za brži i sigurniji razvoj cepiva od klasičnih metoda koje koriste ostale svetske organizacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Kako su iz kompanije tada objasnili, ova nova metoda upotrebe duvana, sigurnija je pre svega zbog činjenice da sadnice duvana koje se koriste u proizvodnji ne nose patogene koji mogu razviti oboljenja. Uz to, reč je o dosta bržem razvoju jer se sastavnice cepiva u sadnicama duvana akumuliraju znatno brže. Tačnije, u novom procesu razvoja sastavnici cepiva potrebno je oko šest nedelja akumulacije, dok u klasičnoj metodi taj proces može trajati i do nekoliko meseci. Osim toga, za razliku od tradicionalnih cepiva koja često zahtevaju hlađenje, formula koju KBP razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi.

Povezane vesti - RAZVILI IMUNITET: Ruski istraživači uspešno na sebi testirali vakcinu

U duvanskom divu se nadaju kako će cepovo biti dovršeno već u junu kada bi mogli da krenu s proizvodnjom 3 miliona doza nedeljno.

Inače, KBP je 2014. godine bila jedna od retkih kompanija koja je razvila efikasan tretman protiv ebole, plasirajući ZMapp zajedno sa američkom kompanijom Mapp BioPharmaceuticals u saradnji s američkim regulatorom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
16.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve