Život
24.05.2020. 15:35
R. E. / Jutarnji list

Britanska kompanija dovršila pretklinička ispitivanja za vakcinu protiv Covid-19

shutterstock_1506051596.jpg

Britanski duvanski div, British American Tobacco objavio je kako je dovršio pretklinička ispitivanja za potencijalno cepivo protiv COVID-19 koje je pokazalo pozitivan imunološki odgovor. Zbog te činjenice cepivo sada ulazi u sledeću fazu kliničkog ispitivanja na ljudima.

"Svoja smo saznanja prosledili američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) koja je odobrila pokretanje sledeće faze. Uz to, investirali smo i u dodatnu opremu kako bi ubrzali razvoj i bili spremni za masovnu proizvodnju – poručili su iz BAT-a, prenosi Jutarnji list.

Naime, British American Tobaccou u aprilu je najavio da putem svoje američke biotehnološke podružnice Kentucky BioProcessing (KPB) kreće u razvoj cepiva protiv COVID-19. Tom su prilikom iz kompanije istakli kako nemaju nameru da od razvoja cepiva stvarati profit.

Moguće cepivo planiraju d arazviju uz pomoć nove tehnologije 'ubrzanog rasta duvana' koja je pokazala potencijal za brži i sigurniji razvoj cepiva od klasičnih metoda koje koriste ostale svetske organizacije.

Shutterstock Shutterstock

Kako su iz kompanije tada objasnili, ova nova metoda upotrebe duvana, sigurnija je pre svega zbog činjenice da sadnice duvana koje se koriste u proizvodnji ne nose patogene koji mogu razviti oboljenja. Uz to, reč je o dosta bržem razvoju jer se sastavnice cepiva u sadnicama duvana akumuliraju znatno brže. Tačnije, u novom procesu razvoja sastavnici cepiva potrebno je oko šest nedelja akumulacije, dok u klasičnoj metodi taj proces može trajati i do nekoliko meseci. Osim toga, za razliku od tradicionalnih cepiva koja često zahtevaju hlađenje, formula koju KBP razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi.

Povezane vesti - RAZVILI IMUNITET: Ruski istraživači uspešno na sebi testirali vakcinu

U duvanskom divu se nadaju kako će cepovo biti dovršeno već u junu kada bi mogli da krenu s proizvodnjom 3 miliona doza nedeljno.

Inače, KBP je 2014. godine bila jedna od retkih kompanija koja je razvila efikasan tretman protiv ebole, plasirajući ZMapp zajedno sa američkom kompanijom Mapp BioPharmaceuticals u saradnji s američkim regulatorom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve