Život
15.03.2023. 09:35
Beta

Šta nam je činiti?

Sve manje koristimo ćirilicu

1
Izvor: Shutterstock

Upotreba ćirilice u Srbiji je svedena na deset odsto, a Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma ni godinu dana nakon usvajanja, nije uspeo da zaustavi trend povećanja upotrebe latinice, ocenjuju lingvisti iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić je za Večernje novosti rekao da su "posledice nastavak urušavanja statusa srpskog jezika i ćirilice, što traje decenijama, i odlaganje osmišljenog sprovođenja jezičke politike, što je u uređenim državama bitan element ukupne politike".

"Kad se zna da su srpski jezik i ćirilica u osnovi srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta, onda nije teško zaključiti i kakve su posledice", rekao je Tanasić.

On je kazao da je ovim zakonom predviđeno i da Vlada Srbije osnuje Savet za jezik, koji treba da nadgleda njegovu primenu, ali da "ne zna dokle je ta procedura stigla".

"Niko na koga se odnosi zakon nema opravdanje što ga ne poštuje, takođe ni država nema opravdanje što ga ne primenjuje. Propisane zakonske odredbe se mogu primenjivati i bez tog saveta, koji ima drugu funkciju, a ne inspekcijsku", ocenio je Tanasić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve