MISTERIJA KONAČNO REŠENA? Čudovište iz Loh Nesa bilo je samo…

MISTERIJA KONAČNO REŠENA? Čudovište iz Loh Nesa bilo je samo…

Shutterstock


Čuveno čudovište iz Loh Nesa verovatno je džinovska jegulja, objavili su danas naučnici nakon analize tragova DNK u vodama tog škotskog jezera.

Prema rezultatima istraživanja, isključeno je prisustvo velikih životinja poput dinosaurusa, ali je otkriveno dosta tragova jegulja, objasnio je profesor Nil Gemel, genertičar sa novozelandskog univerziteta Otago, prenosi Rojters.

“Jegulja je bilo veoma mnogo u sistemu Loh Nesa, sa svakog mesta sa koga smo uzimali uzorke bilo je dosta tragova jegulja. Ne možemo da isključimo mogućnost da je bilo džinovskih jegulja u Loh Nesu, međutim ne znamo da li su primerci koje smo sakupili od džinovske zveri ili obične jegulje”, rekao je Gemel.

Ipak, Gemel je istakao da uprkos ideji o džinovskoj jegulji, nikada je niko nije uhvatio.

Međunarodni tim naučnika prikupio je uzorke u junu prošle godine, a upotreba eDNA primeraka ranije je ustanovljeno kao sredstvo za proučavanje života u vodama, poput kitova i ajkula.

Kad god se neko biće kreće kroz svoje okruženje, za sobom ostavlja delove DNK sa kožem perjam krzna, izmeta i urina.

Prvi put čudovište iz Loh Nesa pominje se u beleškama sveštenika Svetog Kolumba u 6. veku, a najpoznatija slika čuvene Nesi zabeležena je 1934. godine i na njoj se vidi glava na dugačkom vratu kako viri iz vode.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar