Život
20.11.2022. 13:05
Beta

Darija Kisić

Da li će biti novih mera za povećanje nataliteta?

beba
Izvor: Shutterstock

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kazala je "da se razmišlja" o uvođenju mera za povećanje nataliteta, počev od pomeranja početka porodiljskog odusustva, podrške majkama preduzetnicama i roditeljima prevremeno rođene dece.

Kisić je za "Politiku" rekla da trend smanjenja broja stanovnika opominje nije problem koji je nastao "preko noći" i da ne može ni biti rešen odmah.

"Stopa fertiliteta, osnovni demografski pokazatelj, godinama je unazad oko 1,5, a za prostu reprodukciju stanovništva potrebno je da ona iznosi 2,1", rekla je Kisić.

Podsetila je da je prošle godine dva puta izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodicima sa decom, za čiju je realizaciju izdvojeno 20 milijardi dinara.

Kisić je rekla da je broj rođenih u devet meseci ove godine bio veći za jedan odsto u odnosu na isti podatak iz prošle godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Popis stanovništva: Koliko nas je manje
Ljudi

Preliminarni rezultati

11.11.2022. 13:05

Popis stanovništva: Koliko nas je manje

Ako se samo prisetimo da je i za izglasavanje novog Ustava na Mitrovdan pre 16 godina bilo neophodno produžavanje referenduma na dva dana, moglo bi se reći da produžavanje roka za završetak ovogodišnjeg popisa, i to čak dva puta, nikoga nije iznenadilo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve