Život
04.05.2021. 21:00
Tanjug

Genijalne ideje

Da li će srednjoškolaci iz Svrljiga promeniti svet?

Srednjoškolci u Svrljigu
Izvor: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

Učenici srednje stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš" iz Svrljiga, okupljeni u dve učeničke kompanije, osmislili su nove proizvode - Biofilter i LifeAid, kojih nema na tržištu, a mogli bi spasiti ljudske živote i životnu sredinu.

Reč je o biorazgradivom filteru za cigarete sa semenom biljaka, kao i o uređaju koji, kada se aktivira vazdušni jastuk u kolima prilikom saobraćajnog udesa, automatski obaveštava hitne službe o lokaciji nezgode.

Njihov mentor Milan Nikolić kaže za Tanjug da su ga iznenadile učeničke ideje.

Generalni menadzer ucenicke kompanije "Biofilter" Anđela Nikolić
Izvor: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆGeneralni menadzer ucenicke kompanije "Biofilter" Anđela Nikolić

"Oni pohađaju program organizacije dostignuća mladih učeničkih kompanija i u okviru svog programa treba da realizuju neku poslovnu ideju. Znaci, oni se u okviru te učeničke kompanije okupljaju, dele funkcije između sebe - da li će neko od njih biti direktor te kompanije, menadžer prodaje, menadžer marketinga, proizvodnje. Onda osmišljavaju neki nov proizvod koji mogu ponuditi tržištu, a i kako rešiti neki problem", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, učenici moraju da predlože ideje koje obećavaju, a zatim i kako će realizovati te ideje.

Biorazgradivi filter za cigarete sa semenom biljaka (Biofilter) naziv je projekta jedne od učeničkih kompanija. Na ideju su došli kada su shvatili koliki je stepen zagađenja životne sredine i kolika je količina odbačenih opušaka cigareta. Generalni menadžer učeničke kompanije Biofilter Anđela Nikolić je za Tanjug rekla da je njihov filter napravljen od prirodnog materijala.

Menadžer marketinga kompanije "Biofilter" Tadija Ristić
Izvor: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆMenadžer marketinga kompanije "Biofilter" Tadija Ristić

"To je nebeljena celuloza. Razlikuje se od standardnih filtera koji se nalaze na našem tržištu, jer su od plastičnog otpada. Ti filteri dosta su jeftiniji od naših jer je to otpad. Naši filteri su, pošto su napravljeni od prirodnog materijala, skuplji, ali kvalitet ima i cenu", kaže Anđela Nikolić.

Prema njenim rečima, učenici su želeli da se posvete zaštiti životne sredine. Kaže da su dosta istraživali i došli do informacije da je Srbija na vodećem mestu po broju ispušenih cigareta. "Samo se dnevno ispuši 73 miliona, to je na godišnjem nivou preko 26 milijardi. Ti opušci ne samo da zagađuju našu životnu sredinu, oni ometaju rast biljaka i smanjuju masu njihovog korena za 60 posto. Najgore od svega je što oni tu mogu ostati i do 25 godina", dodala je generalni menadžer učeničke kompanije "Biofilter" i dodala da su zato došli na ideju o biorazgradivim filterima iz kojih će, posle nekog vremena, izrasti neka biljka.

Menadžer marketinga kompanije "Biofilter" Tadija Ristić kaže da se njihov filter fizički ništa posebno ne razlikuje u odnosu na klasične filtere, jedino što on ima seme u svom sklopu. "Nakon što pušač završi cigaretu, kada je baci na neku travnatu površinu, kasnije iz tog filtera raste određena biljka", kaže Ristić.

Prema njegovim rečima, imali su interesovanja od strane ljudi koji su želeli da kupe njihov filter i da vide kako bi to funkcionisalo, ali za sada nisu sklopili nikakve ozbiljne ugovore sa ozbiljnim duvanskim industrijam. Članovi učeničke kompanije "Biofilter" kažu da još ne znaju gde će ih budućnost odvesti, ali i da znaju da njihov proizvod može promeniti svet. 

Njihovi školski drugari okupljeni u učeničku kompaniju "LifeAid" bili si inspirisani saobraćajnom nezgodom člana njihovog tima da osmisle uređaj koji prilikom saobraćajnog udesa automatski obaveštava hitne službe o lokaciji nezgode.

"Prilikom saobraćajne nezgode, kada se aktivira vazdušni jastuk, naš senzor šalje signal našoj centrali o lokaciji saobraćajne nezgode i obaveštava policiju i hitnu pomoć kako bi se reakcija pružila u što kraćem vremenskom roku", rekao je za Tanjug menadžer prodaje učeničke kompanije "LifeAid" Marko Petrović.

LifeAid
Izvor: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆLifeAid

On je naglasio da su saobraćajne nezgode svuda oko nas i da nikada ne možemo da predvidimo kome će se, kada, kako i zašto dogoditi saobraćajna nezgoda. "Usled te činjenice i činjenice da sam lično doživeo saobraćajnu nezgodu, iz prve ruke znamo kako je bitno reagovati pravovremeno, odnosno kako je bitno da se žrtvama pomoć pruži na vreme", dodao je Petrović.

Za sada nemaju konkretnih ponuda za svoj proizvod. "Planiramo da zauzmemo tržište prvo u našem regionu, a zatim bismo se proširili u zemljama Zapadnog Balkana, kaže Petrović.

"Planiramo da naš proizvod izlažemo na sajmovima automobila kao i u velikim mehaničarskim radnjama", dodao je Ðurić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve