Život
21.04.2020. 16:26
N. Ginić/M. Paunović

Da li ćemo moći na letovanje?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U vremenu neizvesnosti i nesigurnosti, mnogi se pitaju kada i da li ćemo uopšte ove godine moći na letovanje. A vremena za razmišljanje o dalekim i interesantnim destinacijama ima na pretek.

Vlada Srbije i vlasti u regionu popuštaju mere uvedene u borbi protiv koronavirusa, ali je i dalje teško napraviti realne procene kada će restrikcije biti u potpunosti uklonjene.

Tako su neke države najavile otvaranje sezone već krajem maja, dok druge preporučuju građanima domaći turizam. Svima je zajedničko jedno - niko sa sigurnošću ne može da kaže kada će otvoriti granice i kako će uopšte izgledati odmor na plaži, ukoliko budu morale da se nastave mere socijalnog distanciranja i nošenja maske.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

U Srbiji veliki broj turističkih agencija nije u mogućnosti da obavlja svoju delatnost, a kako za Ekspres ističu iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija u uslovima vanrednog stanja, putnici mogu da se informišu o putovanjima na alternativne načine.

"U skladu sa prepurukama Vlade republike Srbije i YUTA putnici se informišu preko mail adrese, portala i po mogućnosti uvedenih dežurstava", navode iz YUTA. Kad je reč o realizaciji putovanja u oblasti rekreativne nastave i eskurzija prepuruka i Ministarstva prosvete i YUTA je da se ugovorena putovanja realizuju onda kada to bude bezbedno za učenike i studente.

"Dakle po pravilu putovanja se odlažu. O mogućnosti odustanka od putovanja i načinu povraćaja uplaćenih sredstava moguće je raspravljati nakon ukidanja vanrednog stanja i normalizacije poslovanja turstičkog saobraćaja. U svakom slučaju organizator putovanja ima pravo na učinjene troškove", navode za Ekspres.

Preporuka YUTA je da se ne otkazuju turistički aranžmani čija je realizacija planirana za period posle 15.05.2020 godine.

"Novčana sredstva koja su putnici uplatili turističkim agenijama za putovanja planirana u periodu posle 15.05.2020 godinu su sigurna i  nadamo  se da će biti iskorišćena za realizaciju planiranih putovanja. U ovom trenutku nije moguće predvideti uslove eventualnog otkaza ugovora o putovanju,obzirom na vanredne okolnosti. Apelujemo na putnike da imaju razumevanja i da ćemo pratiti  razvoj situacije kao i  da ćemo se truditi da nađemo najbolji način u datim okolnostima da zaštitimo  interese i prava putnika ali i opstanak turističkih agencija. Molimo Vas da budete u kontaktu sa Vašom turističkom agencijom od koje ćete dobiti sve neophodne informacije", navode na sajtu Asocijacije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Kako je objasnio za medije direktor YUTA Aleksandar Seničić Grčka otvara vrata za srpske turiste i letnja sezona počinje između 15. juna i 1. jula. Seničić je dodao da je Srbija među pet, šest zemalja za čije će turiste u ovom periodu Grčka da otvori svoja vrata. Dok će osim za Srbe, Grčka otvoriti vrata i za turiste iz Rumunije, Bugarske i Izraela, ona će, bar za sada, biti zatvorena za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha.

Države širom sveta i dalje drže granice zatvorenim, iako su pojedine zemlje najavile postepena otvaranja. Međutim, većina njih i dalje ne može da da precizan odgovor kada će otvoriti letnju sezonu. Španska ministarka za turizam Rehes Maroto rekla je da Španija mora garantovati kada se međunarodni turizam otvori, da osoba koja uđe u državu nije zaražen.

"Nemam rešenje kada će se otvoriti turistička mesta. Važno je zadržati sanitarne preporuke. Moraćemo da internalizujemo ono što već sad radimo, pranje ruku, socijalno distanciranje... Čak i na plaži".

U Turskoj se nadaju da će se životi vratiti u normalu do kraja Ramadana. Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoj je istakao da očekuje da će turistička sezona biti na čekanju do kraja maja. On je naveo da će avio saobraćaj u Aziji biti prvi otvoren, da će ga pratiti avio saobraćaj u Rusiji, potom Balkanu i Evropi.

Kad je reč o Italiji, Turistička asocijacija Konfturizmo procenjuje da će zbog pandemije gubici u turizmu iznositi 22 milijardi evra. Još uvek nije poznato kada će mere, uključujući i zabranu kretanja, biti uklonjene. Pojedini medicinski eksperti savetuju da se socijalno distanciranje mora nastaviti do kraja godine.

Grčka očekuje gubitke milijarde evra u turizmu dok su ostrva i veći deo zemlje zatvorili vrata za posetioce, sa 65 odsto hotela koji su suočeni sa potencijalnim bankrotom.

Crna Gora je najavila restruktuiranje ekonomije kako bi stvorila uslove za stabilnost, a predsednik Milo Đukanović je kazao da je Vlada spremila već dva paketa pomoći i najavila još jedan sledećeg meseca koji će imati za cilj da ojača energetski sektor zemlje i smanji njenu zavisnost o turizmu.

Pojedine države, poput Španije, Češke i Srbije, savetuju građanima da odmore provedu u svojoj zemlji. Tako se predsednik Aleksandar Vučić nedavno u emisiji osvrnuo i na letovanja i odlaske na more.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Da Srbima zabranimo da idu negde ne možemo. Mnoge zemlje sada nameštaju rezultate zbog turističke sezone", naveo je Vučić, pozivajući građane Srbije da odmore provedu u našoj zemlji. On je istakao da može da reklamira najmanje 500 mesta u Srbiji i naveo da postoje novoizgrađeni hoteli na Fruškoj Gori, koji su bolji od slovenačkog Čateža.

"Imate fantastično izgrađene hotele na Fruškoj Gori, vinarije, fantastičnu Vrnjačku banju, koja je bolja od Baden Badena, koja čak i nije bila Covid bolnica. Stotine miliona evra uloženih u razne hotele. Tu je Sokobanja, Rtanj, Zlatibor, Kopaonik, Stara planina. Koliko hoćete drugih mesta. O Tari da ne govorim. Tu je i Palić, Veliko Gradište, Golubac, Srebrno jezero, Borsko, Vlasinsko jezero...", nabrajao je predsednik.

I lider Češke Miloš Zeman poručio je građanima da uživaju u lepoti svoje zemlje ovog leta, budući da bi putovanja u druge države, zbog pandemije korona virusa, mogla biti zabranjena godinu dana.

Trenutna ograničenja na granicama trebalo bi da traju godinu dana, da se ne bi dogodio novi talas zaraze, rekao je Zeman.

Zemanova reakcija došla je nakon što je udruženje čeških turoperatora pokrenulo inicijativu za uspostavljanje "vazdušnog koridora", kojim bi Česima bilo omogućeno letovanje u Hrvatskoj i Slovačkoj, uz posebne potvrde da nisu zaraženi korona virusom. Premijer Andrej Plenković i njegov češki kolega su već razgovarali telefonom na tu temu i zadužili resorne ministre da razmotre inicijativu i predlože eventualno rešenje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Andrea Merola

Nešto optimističnija po pitanju letovanja je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Evropljani će pronaći "pametna rešenja" koja će im omogućiti sa idu na letovanje uprkos pandemiji korona virusa, navela je ona.

"Mislim da ćemo pronaći pametna rešenja za letnje odmore. Možda malo drugačije, sa drugim higijenskim merama i sa malo više socijalnog distanciranja, ali biće impresivno videti da ćemo pronaći rešenja", navela je fon der Lajen.

Industrija avio-kompanija bila je na prvoj liniji pandemije koronavirusa, zbog čega su se prevoznici širom sveta istakli da je potražnja za putovanjima znatno opala.

Mnoge avio kompanije su ukinule ili ograničile broj letova, a turski avioprevoznik Turkish Airlines obustavio je sve letove u aprilu. Međunarodni letovi se neće nastaviti do maja. Drugi potez koji naglašava kolosalni pomak u toku je u Evropi, gde su dva najveća niskobudžetna prevoznika na kontinentu - Ryanair i EasyJet - obustavili sve operacije. Ryanair je rekao da planira da ponovo počne da leti u junu, ali EasyJet još uvek nije izneo detalje o tome kada će ponovo pokrenuti svoje usluge.

Još jedan poznati evropski prevoznik, Virgin Atlantic, za sada je takođe blizu gašenja, rekavši da će saobraćati samo tri rute kroz svoju celokupnu mrežu do 19. aprila. U SAD-u su tri velika prevoznika Amerike, Delta i Junajted skratila svoj raspored jer je putnički promet prestao.

Širom sveta, brojne aviokompanije su izvršile još drastičnije promene. U Evropi, pored pomenutih avioprijevoznika, kompanija British Airlines saopštila je da će privremeno prizemljiti sve svoje avione do 19. aprila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
27.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve