Da li ste znali? Napoleon

Da li ste znali? Napoleon


Uprkos brojnim zabludama da je bio nizak, Napoleon je bio visok oko 1.7m, što je u to vreme bilo iznad proseka

Osmislion je konzerviranu hranu kao način transporta tokom bitaka, tako da su njegove trupe postale prve koje su je koristile na redovnoj bazi.

Pre Napoleona, konjica je koristila levu stranu puta da bi desna ruka bila slobodna da koristi mač. On je promenio stranu na desnu da bi iznenadio protivnika, tako da se to proširilo na pokorene zemlje, osim Velike Britanije koju nikad nije osvojio.

Napoleon je oko vrata nosio otrovnu pilulu da bi izbegao mučenje ili deportovanje. Kada ju je konačno iskoristio, od toga mu je samo pozlilo jer je izgubila svu jačinu.

Betoven je prvobitno svoju Simfoniju broj 3 posvetio Napoleonu, ali je pocepao taj papir nakon što je Napoleon proglašen carem Francuske.

Napoleonova vojska otkrila je Kamen iz Rozete, koji je kasnije iskorišćen za dešifrovanje drevnih egipatskih hijeroglifa.

Napisao je ljubavni roman pod nazivom „Klison i Evgenija“.

Kako je Napoleon zatražio način komunikacije koji ne zahteva svetlost ili zvuk, izumljeno je „noćno pisanje“, ali je odbačeno. Postalo je osnova za Brajevu azbuku.

Povremeno se oblačio kao siromah i šetao ulicama Pariza postavljajući pitanja ljudima, kako bi mogao da proceni koliko je popularan.

Po izveštaju sa autopsije, zaključeno je da je Napoleon umro od stomačnog raka, ali neki naučnici veruju da je bio otrovan arsenikom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar