DA LI SU MAČKE ZA JAVNOST? Prva izložba ovih ljubimaca potiče iz daleke 1598.

DA LI SU MAČKE ZA JAVNOST? Prva izložba ovih ljubimaca potiče iz daleke 1598.

Shutterstock


Mačka je životinja koja se simbolično vezuje za kuću, čak i kada su u pitanju vlasnici koji im dopuštaju slobodno kretanje. Svi ljubitelji mačaka, pa i šire znaju da su ove životinje bile omiljene u starom Egiptu. Smatrane polubožanskim bićima nisu mogle biti lično vlasništvo nijednog čoveka i samo je faraon mogao da ima svoju mačku i sve su bile pod njegovom zaštitom. Naneti zlo ovoj životinji smatrano je izdajom.

Iako obožavane u Egiptu, najranija saznanja o mačkama na Kipru sežu do 9.500 godina u prošlost i izneta su u javnost kao rezultat arheoloških istraživanja koja je 2004. vodio francuski arheolog, profesor Žan Gilan, kada su u jednoj neolitskoj grobnici, pored ljudskih ostataka, po prvi put pronađeni ostaci domestifikovane mačke. Najvažniji događaj vezan za razvoj mačje populacije na Kipru desio se 328. godine nove ere, kada je Sveta Jelena  poslala na ostrvo dva broda puna mačaka iz Egipta i Palestine. To je urađeno da bi se rešio problem infestacije ostrva zmijama.

Nažalost mačke koje na kiparskom ostrvu žive već hiljadama godina nemaju poštovanje lokalnog stanovništva i često su maltretirane, ubijane, trovane. Kiparske mačke su na izložbi mačaka prvi put prikazane tek 2007. godine na Kipru. Potom su mačke izlagane na lokalnim izložbama.

Dok su izložbe pasa rasprostranjene, izložbe mačaka su manje poznate, iako prema pisanim tradicijama tamičenja mačaka potiče od daleke 1598. i sajma u Vinčesteru. Prva savremena izložba mačaka održana je u Kristalnoj palati u Londonu, 1871. godine. Na njoj je bilo prikazano 160 mačaka i zabeleženo je čak 20 000 posetilaca. Tradicija izlaganja mačaka proširiće se širom sveta i neće se ugasiti sve do danas.

U Srbiji se održavaju dva događaja namenjena  ovim kućnim  ljubimcima. Prvi  su  međunarodne izložbe u kojima je naglasak na takmičenju rasnih mačaka i stručnom žiriju. Druge su revije mačaka u kojima se nagrade dodeljuje prema preferencijama publike ili žirija sastavljenog od laika, ljubitelja mačaka. Felis Serbica, najstarije aktivno felinološko udruženje u Srbiji, 28. i 29. marta organizovaće u Hotelu “Jugoslavij” oba događaja: mađunarodnu izložbu i reviju mačaka, a prijava mačke za reviju je besplatna.

Tako da, složili bi se mnogi, mačke apsolutno jesu za javnost. Iako se ne šetaju nekoliko  puta dnevno, njihovi vlasnici, i te kako osećaju potrebu da se njima pohvale i pronađu sebi društvo u kojem će moći da pričaju o svojim “mačećim” dogodovštinama, a da ih niko ne posmatra čudno.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar