Život
24.02.2022. 16:05
Tanjug

Uskoro...

Da li vredi otići na Sajam turizma

sajam
Izvor: Shutterstock

Međunarodni sajam turizma održaće se u Beogradu od 24. do 27. marta, a na toj manifestaciji prvi put će se ove godine predstaviti Malezija, rečeno je na konferenciji održanoj danas na Beogradskom sajmu.

U okviru Sajama održaće se u istom terminu i 17. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca-oprema, kao i 12. Međunarodni sajam vina Beowine, koji će trajati od 25. i 26. marta.

Na Sajmu turizma posetioci će imati priliku da odaberu svoje turističke aranžmane u vidu porodničnih putovanja, putovanja za mlade i dalekih destinacija.

Zemlje koje su do sada potvrdile svoje učešće su Grčka, Turska, Crna Gora, Egipat, Bugarska, Rusija, Severna Makedonija, Tunis, Rumunija, Mađarska i Slovačka, navedeno je na konferenciji.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković Orlić izrazila je zadovoljstvo što se ova manifestacija 43. put održava na Beogradskom sajmu i istakla da su sajmovi najvažniji turistički doživljaj na kome se, radi razmene iskustava, znanja i ponuda, okupljaju svi sektori turizma.

"Sajam će ove godine biti u znaku koncepta Srbija stvara nove vrednosti, koji ističe važnost kreativnih industrija", kazala je Milenković Orlić.

Dodala je da kreativna industrija komplementarna delatnost sa turizmom i da ima presudnu ulogu za njegovu promociju, podršku i razvoj.

Orlić je naglasila da razvoj turizam ima veliki uticaj na ostale privredne grane u zemlji i čitavo društvo, te objasnila da se njegovim razvojem pospešuje izgradnja saobraćajnica i infrastrukture, ali i promoviše kulturna baština i resursi kojima naša zemlja raspolaže.

Navela je da je Vlada i resorno ministarstvo opredelilo 5,4 milijarde dinara turističkoj i ugostiteljskoj privredi u 2021.

Osvrnula se na prethodnu godinu i rekla da je u njoj, i pored brojnih izazova sa pandemijom, Srbija ostvarila uspešne rezultate u domenu turizma i ugostiteljstva.

"Prema podacima centralnog informacionog sistema E-turista, u protekloj godini Srbija je imala preko 2,5 miliona dolazaka turista, dok je broj noćenja u 2021. iznosio 10 miliona i 41.750", istakla je Orlić.

Ona je najavila da je cilj ministarstva u narednoj godini i razvoj ruralnog turizma u zemlji, kao i promocija gastronomije, pa dodala da će se te težnje manifestovati na predstojećim turističkim događajima.

Na konferenciji se obratio i otpravnik poslova Ambasade Malezije u Srbiji Kairul Tazril Tarmizi koji je rekao da mu je čast i privilegija što predstavlja svoju zemlju u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što dve zemlje podižu na viši nivo saradnju u oblasti turizma.

"Sajam turizma u Beogradu je najveći događaj u ovom domenu u regionu i Malezija prvi put učestvuje na njemu. Velika su očekivanja od predstavljanja Malezije na ovoj sajamskoj platformi, a sa promocijom maležanskih destinacija nastaviće se i u budućnosti", poručio je Tarmizi.

Istakao je da je udaljenost dve zemlje razlog zbog koga se Srbi retko opredeljuju da posete njegovu državu, kao i da je tome doprinela i pandemija.

Naveo je da je u poslednje tri godine, pre pandemije, oko 1.000 ljudi iz Srbije posetilo Maleziju.

Sajam turizma imaće i poslovne aktivnosti u specijalnom prostoru "B2B Meetingas", koje se organizuju u saradnji sa PKS-om i Evropskom mrežom preduzetništva, rečeno je na konferenciji.

Međunarodni sajam ugostiteljstva biće održan u sali 2A i 2C Beogradskog sajma, dok će Sajam vina biti u salama 3 i 3A.

Na konferenciji je najavljeno da će radno vreme sajmova biti od 10 do 19 sati, dok će u nedelju 27. sajam raditi do 18 časova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU propisala nove preporuke za putovanja
kofer, putovanja

Važe od 1. februara

25.01.2022. 13:03

EU propisala nove preporuke za putovanja

Savet EU je usvojio revidiranu preporuku o merama koje utiču na slobodno kretanje tokom pandemije kovida-19, u skladu sa kojom mere treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status, a ne više situaciju na regionalnom nivou.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve