Život
02.05.2021. 11:35
R. E. / Njujork tajms

Neki novi običaji

Da se zalije vakcina

Alkohol
Izvor: Shutterstock

Nakon više od godinu dana strepnje i neizvesnosti oko pandemije koronavirusa, sve više ljudi širom sveta ima priliku da se vakciniše. Nekima je imunizacija povod za slavlje i radost, pa bi to možda proslavili uz čašicu ili dve, ali da li je to pametno?

Sve zavisi od toga koliko alkohola konzumirate, prenosi New York Times. Studije su potvrdile da umerene količine alkohola ne mogu škoditi imunom sistemu, a da mu u nekim slučajevima mogu i pomoći, umanjujući šansu od upala.

Međutim, konzumiranje veće količine alkohola, pogotovo na duže staze, može smanjiti imuni odgovor i učiniti da vakcina ne postigne željeno dejstvo.

Šta se podrazumeva pod umerenom količinom alkohola?

Alkohol
Izvor: Shutterstock

Prema stručnjacima, umerena količina za muškarce su dva standardna pića dnevno, dok je za žene samo jedno dnevno. U ovom slučaju standardno piće podrazumeva oko 150 ml vina, 45 ml žestine i oko 350 ml piva. Ove brojke možda deluju malo, ali kako kažu stručnjaci nekontrolisan unos alkohola može oslabiti imunitet, i ostaviti nas podložnije bakterijskim i virusnim infekcijama.

Osim što može uticati na imunitet, prekomerno konzumiranje alkohola može pogoršati i nuspojave koje se javljaju nakon vakcinacije. Dr Hevlet, sa Univerzitetskog medicinskog centra u Nebraski, kaže da  osećaj malaksalosti, groznica i temperatura mogu da se ispolje mnogo agresivnije ako patite od mamurluka, nego ako ste trezni. Ona dodaje da jedna čaša šampanjca ili vina verovatno neće imati negativan uticaj na vaš imuni sistem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve