Život
20.11.2023. 17:25

Budite deo izložbe

"Šta se desilo Deda Mrazu" (FOTO)

Deda Mraz
Izvor: Shutterstock

Pošaljite svoje najstrašnije, ali i najsmešnije fotografije sa Deda Mrazom i budite deo izložbe u Parobrodu.

Nova Godina, praznici, pokloni i Deda Mraz naravno. Danas živimo u "uverenju" kako je Deda Mraz neko ko ispunjava želje, ali da li je baš uvek bilo tako ili ova topla novogodišnja priča ima i neku drugu, tamniju stranu?

Najbolji način da to proverimo jeste da potražimo stare foto albume ili da uđemo u arhivu telefona i izlistamo fotografije nas, naše dece, braće, sestara, familije sa Deda Mrazom i da se uverimo koliko smo i da li smo zaista bili srećni u njegovom prisustvu ili smo možda bili i uplašeni?

Deda Mraz, u našoj tradiciji slavljenja Božića poznatiji kao Sveti Nikola, predstavljen je kao veseli dobroćudni dekica sa dugom
belom bradom koji donosi radost i poklone deci. Ta priča ima svoje korene još u trećem veku kada je Sveti Nikola postao zaštitnik i svetac dece.

Međutim, kasnije je njegova figura dobila osobine drugih likova iz predhrišćanske tradicije starih Slovena, poput starca Mraza koji je bio
čuven po tome da je grdio nevaljalu decu. I u drugim kulturama njegov lik prožet je dobrim, ali i lošim osobinama, a sve to zasniva se na legendama i mitovima.

Da li i danas živimo mit Deda Mraza kao simbola radosti, topline i dobrote koji nam se servira kako bismo učestvovali u novogodišnjoj šoping groznici ili nas i dalje po malo plaši? Da li je Deda Mraz trebao da ostane u mašti ili je način na koji smo ga materijalizovali upitan. Hajde da istražimo zajedno.

Pošaljite vaše fotografije na [email protected] ali i priču koja ide uz fotografiju i glasajte za najstrašnije ili najsmešnije, a najboljih 20 biće deo novogodišnje izložbe posvećene mitovima i istini o Deda Mrazu koja će se otvoriti 20. decembra 2023. u Ustanovi kulture Parobord.

Takođesve fotke koje su do sada stigle možete videti na njihovom instagram i facebook profilu i usput možete glasati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve