Deka Ljubiša već 60 godina popunjava albume sa sličicama, a 263 njih čuva u sefu banke za svoje unuke

Deka Ljubiša već 60 godina popunjava albume sa sličicama, a 263 njih čuva u sefu banke za svoje unuke

photo: juznevesti.com


Od 1958. godine, kada je sličicama popunio prvi album, Nišlija Ljubiša Stamenković (77) je sakupio veliki broj albuma, a 236 najvrednijih, kako sam kaže, čuva u banci za unuke. Stamenković je sakupio i sličice za album posvećen Svetskom prvenstvu koje danas počinje u Rusiji.

Prvi album popunio je sa 17 godina davne 1958. godine, krijući se od oca koji, kako je Ljubiša rekao, nije podržavao trošenje novca na ovaj hobi.

– Otac mi je bio vojno lice, da se on pitao, nikad ne bih ništa skupio, bio je cicija. Ali čim sam prodao prvi album, promenio je mišljenje i popustio – kaže Ljubiša.

U kući čuva brojne popunjene albume, čiji ukupan broj ne zna i ne želi ni da procenjuje. Ima albume svetskih prvenstava od 1966. godine u Engleskoj do predstojećeg u Rusiji, ali i one posvećene evropskim prvenstvima, Ligi šampiona, Premijer ligi, Primera ligi, kao i iz drugih sportova. Tu ima i mnogo duplikata, a najstarije i one najvrednije čuva na sigurnom, pišu Južne vesti.

– Čuvam 236 albuma u banci, zato ih ovde nema. Daću ih unucima, pa neka oni vide šta će dalje – kaže Stamenković.

photo: juznevesti.com

photo: juznevesti.com

Jedan od dražih mu je album jugoslovenskih fudbalera i timova 1. i 2. lige iz sezone 1982/83, a za Svetsko prvenstvo u Rusiji koje danas počinje prvo je sakupio sve sličice, a da popuni album čekao je da zameni naočare za vid, pa da ih onda uredno i izlepi.

– Ako lepim kako koju nabavim, oštećuju se dok listate. Zato uvek prvo sakupim sve sličice za neki album, pa onda odvojim dan i po i lepim pažljivo jednu po jednu. Ipak, moja najveća ljubav su grbovi i timovi. Kad sam bio mlad, išao sam kod jednog Italijana jer sam živeo u Rijeci i Puli. Tako sam nabavljao te sličice, ali nismo više u kontaktu. Još želim da prikupim grbove svih timova sveta – dodaje Ljubiša.

U kolekciji se nađe i neki album koji nije posvećen fudbalu.

Sakupljanjem sličica i popunjavanjem albuma dobio je priliku da se zabavi, putuje, ali i da dobro zaradi i kako sam kaže, da to nije radio nikada ne bi seo u avion.

photo: juznevesti.com

photo: juznevesti.com

– Neko te pozove, plati ti avionske karte i ideš da prodaš sličice ili album. Nalazio sam se sa kupcima čak u Španiji. Interesantno je da su najbolji kupci naši ljudi u Švajcarskoj. Verovatno nemaju vremena da skupljaju, a visoke im plate, pa im je lakše da kupe na gotovo – kaže Ljubiša.

Ovaj 77-godišnji Nišlija je istakao da se nada da će za 4 godine, kada će biti organizovano Svetsko prvenstvo u Kataru, kod sebe imati i popunjen album posvećen tom Mundijalu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar