Život
05.07.2021. 11:30
R.E.

Shvatite ovo ozbiljno

Delta soj korona virusa ima nešto drugačije simptome

grip, korona, temperatura, nazeb
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog i član Krizbog staba, Branislav Tiodorović, izjavio je da ne treba zaboraviti da mere protiv korona virusa nisu ukinute i da je preporuka da se maske nose u zatvorenom, a da na otvorenom to nije neophodno, ali treba držati distancu.

Tiodorović je rekao da delta soj korona virusa, čija su dva slučaja u Srbiji zvanično registrovana pre nekoliko dana, ima nešto blažu kliničku sliku, ali da se brzo širi.

On je za RTS istakao da treba iskoristiti leto da se što veći broj građana vakciniše i objasnio da do povećanja broja novozaraženih dolazi uglavnom u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gde se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije.

Tiodorović je naveo da delta soj korona virusa ima nešto drugačije simptome. "Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa, već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu", rekao je on.

Naveo je da infekcija delta sojem više liči na neku jaču prehladu, ali je istakao da to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se javlja kod mladih, jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije.

Prema rečima Tiodorovića, u Srbiji je dosta smanjen broj pozitivnih slučajeva, iako u nekim krajevima imamo blago povećanje. Najveći broj novozaraženioh se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

Tiodorović je posebno apelovao na mlade koji žele da idu na festivale i žurke da se vakcinišu i naveo da prema svim podacima kojima raspolažu naši stručnjaci, vakcine efikasno štite od svih sojeva, uključujući i delta soj.

"Pogrešno je izbegavati vakcinaciju tokom leta, jer ćemo onda ući nezaštićeni u jesen", naglasio je Tiodorović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još jedna vakcina efikasna protiv delta soja
Vakcine

Dobre vesti

02.07.2021. 10:39

Još jedna vakcina efikasna protiv delta soja

Vakcina protiv koronavirusa, koju je razvila kompanija "Džonson i Džonson" dobro deluje protiv delta soja ovog virusa, koji je sada dominantan u Južnoafričkoj Republici, izjavila je predsednica Saveta za medicinska istraživanja u toj zemlji Glenda Grej.
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve