Život
05.03.2021. 13:49
Tanjug

Devet majmuna vakcinisano protiv Covid-19

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zvaničnici zoološkog vrta u San Dijegu, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, potvrdili su da je devet majmuna dobilo eksperimentalnu vakcinu protiv Covid-19 pravljenu za životinje nakon izbijanja epidemije među gorilama u tom vrtu, prenosi BBC.

BBC navodi da su četiri orangutana i pet bonoba ušli u istoriju kada su dobili po dve doze vakcine koju je napravila veterinarska farmaceutska kompanija Zoetis.

Među primaocima vakcine je i 28-godišnja ženka orangutana Karen, koja je 1994. bila prvi čovekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu, a iz vrta su saopštili da nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i da su svi dobro.

Osam gorila u ovom zoološkom vrtu postale su prvi veliki majmuni na svetu koji su u januaru imali pozitivan test na Covid-19 i oni se sada oporavljaju, navodi BBC.

Stručnjaci za zaštitu prirode zabrinuti su zbog pretnje Covid-19 velikim majmunima, a najviše za gorile, čija populacija se nalazi na crvenoj listi kritično ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN)

BBC prenosi da gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocenili da je njihov imunološki sistem već razvio antitela za borbu protiv virusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
26°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve