Dojenje zdravije za bebu, od majčinog mleka iz bočice

Dojenje zdravije za bebu, od majčinog mleka iz bočice

Ilustracija, Foto: Shutterstock


Sveže majčino mleko je mnogo korisnije za crevni mikrobiom bebe, nego majčino mleko koje se nalazi u bočicama, navodi The New York Times.

Kako piše ovaj list, u najranijim danima nakon rođenja, milioni bakterija nastaju u bebinom telu – u koži, ustima i posebno u crevima. One dolaze iz porođajnog kanala, majčinog izmeta (tokom vaginalnog rođenja), majčine kože i usta dok drži i mazi bebu, a možda čak i iz posteljice, iako se o tome još uvek raspravlja.

“Kolonizirajući mikrobiom može imati dalekosežan uticaj na zdravlje deteta. Studije su pokazale, na primer, da stanište mikrobioma bebe u prve dve godine života može uticati na kasniji rizik od gojaznosti. Deca rođena carskim rezom imaju veću verovatnoću da postanu gojazne, ili da razviju autoimune bolesti kao što su dijabetes tipa 1 i astmu. U poslednje vreme, naučnici su identifikovali još jedan veliki doprinos mikrobiomu novorođenčadi. Ispostavilo se da majčino mleko obiluje bakterijama koje kolonizuju creva odojčadi i mogu da pomognu u postavljanju kursa za rastući imunološki sustav i metabolizam”, navodi The New York Times, dodajući da je majčino mleko bogato korisnim bakterijama samo kada dolazi direktno iz majčinih dojki.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

“To je slučaj čak i kada se isto mleko ispumpava i kasnije daje iz bočice. Izmuženo mleko, međutim, i dalje nosi mnoga bogatstava majčinog mleka. Ali, nove činjenice o mikrobiomu, koje proizilaze iz studija urađenih u proteklih nekoliko godina, stavile su u fokus mnoge probleme s kojima se suočavaju žene: medicinske preporuke i društveni pritisak na dojenje, u kombinaciji sa politikama ili fizičkim problemima, koje sve ostalo često čine nemogućim”, piše The New York Times.

Napominje se i da upotreba antibiotika od strane majke ili bebe takođe može uništiti bakterijsku populaciju bebe. Dojenje može donekle to kompenzovati.

“Ti uticaji dolaze veoma rano u životu”, rekao je Džed Fridman, direktor “Harold Hamm” centra za dijabetes na Univerzitetu u Oklahomi. “Problem je ako ne možete da dojite i prelazite na formulu, ili možda dobijate antibiotike – ako sve to uklonite, videćete velike promene”, naveo je Fridman.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar