Život
22.03.2023. 06:05
R.E.

Mladenci

E, danas je naš Dan ljubavi. Evo šta treba da uradimo...

ljubav
Izvor: Shutterstock

Mladenci su praznik koji se obeležava 22. marta i to samo u kućama bračnih parova koji su se venčali u proteklih 12 meseci. Za ovaj lep, veseo i prolećni praznik, vezuje se nekoliko običaja i verovanja.

U novije vreme osnovu proslave Mladenaca predstavlja odlazak u posetu kod skoro venčanih parova, kao i darivanje kućnim aparatima i ostalim stvarima za udobniji i lepši porodični život. 

Međutim, ovaj običaj se ranije uopšte nije praktikovao. 

Ranije, a to se u nekim kućama održalo i do danas, prave se posebni kolačići koji se zovu mladenčići. Mese se od brašna, a ptrebno je da ih bude 40. Takođe, važno je i da ih mlada sama umesi i to rano ujutru, kao i da ih baš ona posluži svakome ko joj tog dana uđe u kuću. 

Mladenčići se služe uz med, kako bi bračni život bio sladak. 

Inale, praznik je dobio ime po mladim rimskim vojnicima koji su bili ubijeni 320. godine zbog odbijanja da progone hrišćane. Reč je o Svetih 40 mučenika sevastiskih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Domaći filmovi savršeni za Dan zaljubljenih (VIDEO)
film, ljubav

Šta biste dodali?

14.02.2022. 03:20

Domaći filmovi savršeni za Dan zaljubljenih (VIDEO)

Ukoliko biste Dan Zaljubljenih da provedete u društvu domaćih glumaca, izvolite našu listu filmova za koje smatramo da mogu biti idealni za romantičnu atmosferu i dobru zabavu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve