EGIPATSKA ATLANTIDA: Pronađeni drevni ostaci potopljenog hrama

EGIPATSKA ATLANTIDA: Pronađeni drevni ostaci potopljenog hrama

Printscreen


Drevni egipastki grad Heracleion, odnosno po egipatskom nazivu – Thonis, nekada davno bio je živahna trgovačka luka, a sada se nalazi na 45 metara ispod površine Sredozemnog mora, piše Science Alert.

Iako je ovaj grad otkriven još pre dve decenije, tek nedavno su ronioci pronašli najveće otkriće na tom arehološkom lokalitetu – ostatke potopljenog hrama. Osim hrama, otkrili su i nekoliko brodova punih novčića, posuđa i nakita iz vremena kralja Ptolomeja II., koji je Egiptom vladao od 283. do 246. godine pre nove ere, što dokazuje da je grad bio naseljen najranije u četvrtom veku p.n.e.

Arheolog Franck Goddion smatra da je njegov tim pronašao kamene stubove glavnog gradskog hrama Amuna Garpa, kao i ostatke manjeg grčkog hrama. Otkrili su ih zahvaljujući sofisticiranim alatima za skeniranje koji, uprkos nataloženim sedimentima, mogu prepoznati predmete na morskom dnu i ispod njega.

Egipatska Atlantida

Smatra se da je Heracleion sagrađen u 8. veku p.n.e. na obalama reke Nil, a to ime je dobio jer ga je, po legendi, posetio i sam Heraklo, sin vrhovnog boga Zevsa i smrtnice Alkmene. Danas je drevni Heracleion neslužbeno poznat i kao egipatska Atlantida.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar