Život
21.10.2022. 11:07
R. E.

Alfred Nobel

Eh, da je više ovakvih: Svoje ogromno bogatstvo ostavio čovečanstvu

Nobelova nagrada
Izvor: Shutterstock

Nobelova nagrada se svake godine dodeljuje za "najveća dostignuća koja su doprinela ljudskom rodu" u oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i mira.

Svakom dobitniku sleduje zlatna medalja, diploma i izvesna suma novca, koju određuje Nobelova fondacija, a 2021. je iznosila 10.000.000 švedskih kruna, što je nešto više od 900.000 evra.

U periodu od 1901. do 2021, Nobelova nagrada je dodeljena pojedincima ukupno 943, a organizacijama 25 puta.

Odakle dolazi sav taj novac?

Sve je počelo kada je švedski hemičar, inženjer i pronalazač Alfred Nobel odlučio da svoje ogromno bogatstvo, koje je stekao zahvaljujući brojnim pronalascima (ukupno 355), od kojih je najpoznatiji dinamit, ne ostavi porodici, već čitavom svetu.

Čuveni naučnik, rođen 21. oktobra 1833, je bio šokiran načinom na koji je svet počeo da zloupotrebljava dinamit.

"Predstavljaju me kao 'genija zla' i 'trgovca smrću', a ja sam samo radio za dobrobit čovečanstva. Moj jedini cilj je širenje znanja", pisao je Alfred Nobel, pred kraj života, svom nećaku.

Kada je 1888. godine, u francuskim novinama pročitao sopstvenu umrlicu pod naslovom "Tvorac smrti je mrtav", Nobel je bio preneražen. Zapravo je preminuo njegov brat Ludvig, tako da je za Alfredovu umrlicu još uvek bilo prerano. Međutim, ovaj članak, kao i način na koji su ljudi koristili dinamit, uznemirio je naučnika i naveo ga da strahuje zbog načina na koji će biti upamćen i da promeni testament.

Na opšte iznenađenje porodice, Nobelova poslednja želja je bila da se njegovo bogatstvo koristi u svrhu kreiranja nagrada za one koji doprinose velikom napretku čovečanstva. Donirao 94 odsto svojih sredstava (31 milion švedskih kruna) za formiranje pet Nobelovih nagrada.

Prema današnjem kursu to bi iznosilo oko 150 miliona evra.

Zbog skepticizma okoline, testament nije bio ispunjen sve do 26. aprila 1897. godine, kada ga je odobrilo zakonodavstvo Norveške.

Nobelova fondacija od tada upravlja tim novcem. Po mnogo čemu, ova organizacija je slična investicionoj kompaniji, u smislu da ona investira Nobelov novac kako bi se stvorila solidna baza finansiranja za nagrade i administrativne aktivnosti.

Nobelova fondacija je izuzeta od svih poreza u Švedskoj i od investicionih poreza u Sjedinjenim američkim državama.

Od osamdesetih godina, investicije fondacije su postale profitabilnije, a 2008. godine sredstva koja su pod kontrolom Nobelove fondacije iznosila su 3,628 milijardi švedskih kruna, to jest, skoro 600 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je zajedničko Andriću i Pupinu
Srbija

Velikani

09.10.2023. 04:15

Šta je zajedničko Andriću i Pupinu

Šta za nas danas predstavljaju Nikola Tesla, Milutin Milanković, Milunka Savić, Mihajlo Pupin, Ivo Andrić i drugi, kako volimo da kažemo, veliki Srbi?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve