Život
28.02.2024. 17:24

Ženeva

Proglašen AUTOMOBIL GODINE (FOTO)

1
Izvor: Keystone / Cyril Zingaro

Električni "Reno senik" osvojio je titulu "automobila godine" koju dodeljuju novinari.

Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, u Švajcarskoj - neformalno najvažnijoj takvoj izložbi u svetu - taj komparativno mali "Renoov" SUV je za dlaku nadmašio novu limuzinu BMW "Serije 5", objavio je žiri od 58 novinara automobilske štampe - prenela je agencija AFP.

U konkurenciji su bili i Volvo EX30, Kia EV9, Pežo E-3008/3088, Tojota C-HR i BYD Seal - prvi otakako taj kineski proizvođač nastupa u Ženevi.

"Senik" je kao novinarski laureat "nasledio" "Jeep Avenger", nagrađen 2023.

Taj električni model je pobedio konkurenciju oslabljenu time što je "Reno" jedina evropska grupa koja učestvuje na ovogodišnjem Salonu, a nisu nastupili "Folksvagen" i "Stelantis" sa svojim mnogobrojnim brendovima.

1
Izvor: Keystone / Cyril Zingaro

Salon automobila u Ženevi je priređen posle četiri godine prekida zbog pandemije kovida i njenih posledica, koje su teško pogodile i auto-industriju.

"Reno" koji kaže da je "Seniku promenio sve sem naziva", te je to sada modernizovana i elektrifikovana verzija njegovog porodičnog bestselera, promovisao ga je krajem 2023. godine, a prve isporuke kupcima bi trebalo da budu obavljene u proleće ove godine.

Kompaktan i sa 1.890 kilograma prilično lagan za električno vozilo, taj model sa električnim motorom snage 220 konjskih snaga, dometa do 625 kilometara (VLTP), prtaljžnikom od impresivnih 545 litara, po želji kupca uz doplatu može biti opremljen sa više od 50 e-aplikacija - posebno bezbednosnih, i drugih dodataka.

Početna cena je manja od 40.000 evra, te je realtivno skup u odnosu na konkurente, a kada se automobil upotrebom potroši, može da se reciklira 90 odsto materijala od kojeg je napravljen, te se time može povratiti nešto uloženog novca.

1
Izvor: Keystone / Cyril Zingaro

"Reno" ističe da "Senik" ima ultra-tanku bateriju u podu, te i veoma nisko težište, zbog čega je stabilniji od mnogih iz konkurencije, a ima i "toplotnu pumpu" - opremu obično korišćenu u kućama - koja racionalno troši nastalu energiju i produžava domet e-vožnje.

Ima i veliki stakleni "panoramski krov" koji se automatski zatamnjuje po volji putnika, te ne treba ispod njega rukom navlačiti ili uklanjati presvlake kao u drugim vozilima koja ga imaju.

Prva verzija "Senika" je bila krunisana u Ženevi 1997. godine, a poslednji "Reno" koji je dobio titulu "automobila godine" bio je "Clio" 2006.

U Ženevi je predstavljeno još nekoliko modela e-automobila, uključujući legendarni britanski brend MG i kinesku kompaniju BYD koja niskim cenama osvaja svetsko tržište "kao oluja", ocenila je agencija AP.

Svega pet velikih svetskih proizvođača automobila ove godine na Salonu u Ženevi predstavilo je 15 svetskih i evropskih premijera što je delić od 140 premijera na Salonu 2019. - pre pet godina kada je izbrojano i više od 600.000 posetilaca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve