Život
12.09.2021. 12:00

Mura-Drava-Dunav

Evropska Amazonija: I Srbija je deo te slagalice

reka
Izvor: Shutterstock

UNESKO će u sredu, 15. septembra, na sastanku u nigerijskoj Abudži proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvana Evropska Amazonija, koji time postaje najveće zaštićeno rečno područje u Evropi, prenosi Hina pozivajući se na izvore iz Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Inicijativu za zaštitu rečnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su pre više od 20 godina aktivisti za zaštitu životne sredine i organizacije civilnog društva.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav zvanično je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite za životnu sredinu pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavljanu prekograničnog rezervata biosfere, podseća WWF, koja je deo te inicijative od samoga pocetka.

Zajednička nominacija, dodaje Hina, povezala je četiri dela slagalice - rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, kao i prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno zaštićeno područje.

Reč je o najvećem rečnom zaštićenom području u Evropi, koje pokriva gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnih tokova, gde živi oko 900.000 stanovnika, ističu u WWF-u.

Evropska Amazonija obiluje retkim staništima poput velikih poplavnih šuma, peščanih sprudova, strmih obala, rukavaca.

Upravo su ona dom najveće populacije orla štekavca u Evropi i gnezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica.

"Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bio je dugotrajan, a rezultovao je uspešnom regionalnom saradnjom i ujedinio pet zemalja oko istog cilja - zaštite prirode. Želimo posebno da istaknemo da je očuvanje tog područja zajednička odgovornost svih nas, bez obzira na administrativne granice, jer ih priroda ne poznaje", rekla je direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve