Život
11.03.2021. 17:25
Tanjug

Fajzer Inc i

FAJZER-BIONTEK: Naša vakcina efikasna 94 odsto

shutterstock_1889502682.jpg

Fajzer Inc i BioNTek su saopštili su da podaci iz Izraela sugerišu da je njihova vakcina protiv Covid-19 efikasna 94 procenata

Fajzer Inc i BioNTek su saopštili su da podaci iz Izraela sugerišu da je njihova vakcina protiv Covid-19 efikasna 94 procenata u sprečavanju asimptomatskih infekcija, što znači da bi vakcina mogla značajno da smanji prenos virusa.

Kompanije su takođe navele da najnovija analiza podataka u Izraelu pokazuje da je vakcina bila 97 odsto efikasna u prevenciji simptomatske bolesti, teške bolesti i smrti, preneo je Rojters. Podaci su u skladu sa podacima kliničkog ispitivanja vakcine u decembru koja su pokazala da je vakcina Fajzera i BioNTeka efikasna 95 procenata.

Povezane vesti - Brazil pokrenuo masovnu proizvodnju vakcine AstraZeneka

Shutterstock Shutterstock

Analiza je ponudila i realne dokaze o efikasnosti vakcine kod visoko zarazne varijante Covida-19 koja je otkrivena u Britaniji i poznata je kao B.1.1.7.

U Izraelu je samo ograničen broj ljudi bio zaražen takozvanom južnoafričkom varijantom, poznatom kao B.1.351, tako da nije bilo moguće proceniti efikasnost vakcine protiv te varijante.

Izrael je prvi u svetu po broju vakcinisanih građana, tako da je do juče vakcinisano oko 55 odsto od devet miliona stanovnika vakcinom Fajzer-BioNTeka, dok su 43 procenta dobila obe doze vakcine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve