Život
23.07.2021. 20:00
Tanjug

Britanska studija

Fajzer: Treba praviti veći razmak između dve doze

vakcinacija
Izvor: EPA / MARKO DJOKOVIC

Veći razmak između prve i druge doze vakcine Fajzer pomažu da imuni sistem napravi veći broj antitela, otkriveno je u britanskoj studiji.

Stručnjaci kažu da je ovo otkriće u skladu sa odlukom Velike Britanije da poveća razmak između dve doze, u odnosu na inicijalnu preporuku Fajzera da razmak bude tri nedelje, preneo je danas BBC.

U tekstu se dodaje da razlika od osam nedelja daje najbolje rezultate u borbi protiv delta soja kovida.

Velika Britanija je prvobitno proširila razmak između dve doze na 12 nedelja, na kraju 2020. godine. Međutim, kada je počela vakcinacija mlađih osoba, ljudima je savetovano da uzmu drugu dozu posle osam nedelja.

Istraživanje koje je finansirala vlada još nije prošla recenzije.

U svrhu studije, istraživači su uporedili imuni odgovor 503 člana Nacionalnoe zdravstvene službe (NHS), koji su primili doze u različitim intervalima. Otkriveno je da kraće i duže pauze između dve doze stvaraju jak imuni odgovor, ali da je razmak od tri nedelje stvorio manje antitela nego desetonedeljni razmak.

Profesorka Suzana Duanči, šef Pič studije na univerzitetu Oksford, rekla je da su dve doze bolje nego jedna, ali je dodala da je druga doza fleksibilna, zavisno od okolnosti.

Za trenutnu situaciju u Velikoj Britaniji rekla je da je osam nedelja najbolji razmak između dve doze, jer ljudi žele da prime dve doze, a pritom dosta cirkuliše delta soj.

"Nažalost, ne vidim da virus nestaje, tako da morate da balansirate i dobijete najbolju zaštitu koju možete", kazala je ona.

Doktorka Rebeka Pejn, još jedna učesnica studije, sa univerziteta u Njukaslu, rekla je da doziranje daje jak imuni odgovor na kovid-19 posle dve doze, ali i da je neophodno izvesti još studija kako bi se u potpunosti shvatio klinički značaj istraživanja".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fajzer manje efikasan za Delta soj koronavirusa
Fajzer vakcina

Smanjena efikasnost

07.07.2021. 10:35

Fajzer manje efikasan za Delta soj koronavirusa

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da efikasnost Fajzerove vakcine manja zbog Delta varijante koronavirusa i da sprečava samo 64 procenta infekcija, dok je zaštita od teških oblika Covid-19 ostala visoka.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
18°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve