Život
28.02.2022. 18:21

Pošte Srbije

FEST i na poštanskim markama

2b 2022 FDC FEST
Izvor: Pošte Srbije / Promo

U čast velikog jubileja, Pošta Srbije objavila je emisiju prigodnih poštanskih maraka "Festovih 50”.

Jubilarni 50. FEST održava se pod sloganom "Novi hrabri svet", od 25. februara do 6. marta, i skoro je anagram prvog koji je glasio "Hrabri novi svet", po romanu Oldusa Hakslija.

"Kada FEST, nadam se, napuni 100 godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije, jednog dana imati filatelistitičku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje, posle korone biće nov, i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST, za novih pedeset godina...”, poručio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a, priliko predstavljanja novih maraka u Kombank dvorani. 

2a 2022 FDC FEST
Izvor: Pošte Srbije / Promo

"FEST danas ima ne samo svojih 50 veličanstvenih festivalskih emanacija, već je obezbedio i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim rešenjem prigodnih poštanskih maraka u obliku filmske trake, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala. Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja FEST-a obeleženi su kadrom – poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala. Između njih se ređa pet kadrova – vinjeta, odabranih postera FEST-a, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče FEST-a, koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo”, rekao je Adam Sofronijević, direktor "Srbijamarke” u Pošti Srbije.

blok FEST
Izvor: Pošte Srbije / Promo

Sofronijević je dodao da FEST uvek ide samo sa najboljima, te da je autor ove filatelističke edicije Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope, po izboru publike. Posebno je zahvalio Ivanu Karlu na stručnoj saradnji u realizaciji ovog izdanja. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Emir Kusturica i Miki Manojlović otvorili 50. FEST
bioskop, film

Beograd

25.02.2022. 22:09

Emir Kusturica i Miki Manojlović otvorili 50. FEST

Reditelj Emir Kusturica i glumac Predrag Miki Manojlović su svečano otvorili jubilarni 50. FEST u beogradskoj Kombank dvorani, gde je potom premijerno u Srbiji prikazan film "Strahinja Banović".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve