(FOTO) TURIZAM: Francuska, mesto divnih ukusa

(FOTO) TURIZAM: Francuska, mesto divnih ukusa


Francuska kuhinja je jedna od najpoznatijih na svetu i njen uticaj je široko rasprostranjen. Razvija se još od srednjeg veka i obuhvata veliki broj jela, u rasponu od rustičnih seljačkih jela do najnaprednijih remek-dela. Ona je 2010. godine uvrštena na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Elementi koji sačinjavaju modernu ishranu u Francuskoj su svi iz različitih perioda istorije francuske kuhinje, ali se spajaju da stvore jednu fantastičnu kulinarsku kulturu.

Pošto zemlja ima izlaz na i Atlantik i na Sredozemno more, postoji veliki izbor sveže morske hrane. Živina, govedina, jagnjetina i teletina dostupne su tokom cele godine, dok je divljač popularna i u izobilju tokom sezone lova koja traje od početka jeseni do februara. Francuzi su poznati kao ljubitelji vina, ali takođe jedu najviše sira na svetu i proizvode veliki broj sireva.

Ključ uspešne pripreme francuskih jela je ovladavanje najvažnijim tehnikama pripreme, a veoma se trude da stvore harmonično jelo koje podiže kvalitet glavnog sastojka. Međutim, najvažnije je da kuhinju gledate kao način života, kao i Francuzi. Obrok je institucija, koji se smatra društvenom prilikom i treba da se podeli sa prijateljima i porodicom. Francuzi izdvajaju vreme da uživaju u hrani i razgovoru, tako da obroci mogu trajati i po nekoliko sati. 

Soupe a l’oignon

Ovo je tradicionalna francuska supa koja se pravi od luka i goveđeg bujona, obično se služi sa krutonima i topljenim sirom odozgo. Nekada je bila obrok za siromašne, ali to nije slučaj danas, što se može videti i iz toga da se na kraju procesa pripreme dodaje brendi ili šeri.

Coq au Vin

Iako naziv jela u prevodu znači „petao u vinu“, to je pileće meso koje se priprema sa vinom, pečurkama, često belim lukom i ponekad brendijem zbog jače arome. Obično se koristi crveno vino Burgundac, ali postoje i regionalne varijante sa lokalnim vinom.

Boeuf Bourguignon

Još jedno jelo koje se pravi u crvenom vinu, a sastoji se od govedine začinjene lukom, pečurkama, slaninom i svežim biljem i polako krčka. Tradicionalno vreme pripreme je dva dana da se omekša meso, a može se poslužiti uz kuvane krompire, pire, rezance, palentu ili rižoto.

Bouillabaisse

Poreklom iz lučkog grada Marseja od ribe koju ribari nisu mogli da prodaju tokom jutra, ovaj paprikaš od morske hrane obično se pravi od bele ribe i škampa, ali mogu se koristiti i dagnje i školjke. Začinjen je paradajzom, šafranom, komoračem, mrvicama hleba i maslinovim uljem.

Ratatouille

Povrće se obično prvo priprema u plitkom tiganju na velikoj temperaturi sa malom količinom masti, a potom peče u rerni. Sastojci su: paradajz, beli i crni luk, tikvice, plavi patlidžan, šargarepa, paprika babura, bosiljak, majoran, majčina dušica i drugo zeleno bilje.

Crème brûlée

Za ovaj svetski poznat dezert priča se da je nastao na stolu Filipa I, vojvode Orleanskog i brata Luja XIV, pre više od 300 godina. Ima četiri sastojka: jaja, pavlaku, šećer i vanilu i predstavlja jedan od recepata koji se ne menja, ali ne prestaje da privlači ljude.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar