(FOTO) TURIZAM: Kuhinja Kolumbije puna mesa

(FOTO) TURIZAM: Kuhinja Kolumbije puna mesa


Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija. Ova divna kuhinja nudi jela koja su se prenosila sa generacije na generaciju, pod uticajem ne samo autohtone kolumbijske kulture, već i španske, afričke i arapske kulture. Kolumbijska hrana je raznovrsna, bogata, puna aroma i boja.

Kolumbija baš i nije raj za vegetarijance pošto lokalna ishrana uključuje dosta mesa. U priobalnim područjima pronaći ćete dobar izbor ribe, jastoga i morske hrane koja se često priprema sa sosom napravljenim od kokosovog mleka. Ponuda svežeg voća je ogromna i za mnoge od tih vrsta verovatno niste ni čuli do sada. Jedan egzotični sastojak na koji možete naići su pečeni mravi. Ako posetite San Gil tokom prolećnih i letnjih meseci videćete priličan broj uličnih prodavaca koji nude ovu hranu. Misli se da je konzumacija mrava u oblasti Santander započela sa Guane Indijancima.

Ajiaco

Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz pirinač i svež avokado.

Bandeja Paisa

Bandeja Paisa je verovatno najpopularnije kolumbijsko jelo, prvobitno iz andske regije ove zemlje. Sastoji se od grilovanog odreska, pržene svinjske kore, čorizo kobasice, preko osnove od pirinča i crvenog pasulja preko čega se potom stavlja prženo jaje i isečeni avokado i slatka banana sa strane.

Lechona Tolimense

Ovo je tradicionalno jelo, prvobitno iz regije Tolima, koje se često služi u specijalnim prilikama. Ovo popularno jelo sastoji se od celog praseta koje se puni pirinčem, pasuljem, paradajzom i začinima i potom kuva u ciglenoj pećnici oko deset do dvanaest sati.

Torta Negra

Postoje mnoge vrste kolumbijske crne torte širom ove zemlje, tako da svaka osoba i porodica ima svoji recept i koriste različite kombinacije vina, voća i oraha u svojoj torti. Ovde je stigla iz Velsa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar