Život
26.02.2018. 13:05
R:E/ zanimljivageografija.com

(FOTO) TURIZAM: Moćni Amazon

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema obimu basena, kao i količini vode, reka Amazon je najveća na svetu.

Količina vode, koju sve reke sveta unose u more, čak 20% se pripisuje ovoj reci. 1600 km od svog ušća kod grada Manausa (poslednjeg većeg grada pre ulaska u prašumu) Amazon dostiže gigantsku širinu od 16 km.

Tok polazi sa planinskih padina i od jezera napajanih vodom iz glečera južnoperuanskih Anda na 160 km udaljenosti od Tihog okeana. Gornji tok, predstavlja reka Maranjon, kreće se u pravcu severa, zatim ka istoku, spuštajući se u basen Amazona. Na tom mestu Amazon počinje da krivuda više od 3.200 km, od Ikvitosa do Belema. Močvarne oblasti podložne su sezonskim poplavama, veći deo basena pokriven ekvatorijalnim šumama, u kojima svakodnevno izbijaju oluje sa grmljavinom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U srednji i donji tok, ulivaju se pritoke sa Gvajanskog pobrđa na severu i Centralne brazilske visoravni na jugu. Ovi izvori vode doprinose skupljanju ogromne količine vode u Amazonu. Merenja pokazuju da Amazon ulije 770 milijardi litara vode u Atlantski okean svakog sata. Amazon teče takvom silinom da nema deltu, već voda otiče širokim vegetacijom obraslim estuarom, koji zauzima samu liniju ekvatora. Upkos svojoj moćnosti Amazon unosi u Atlantik manju količinu sedimenata od npr. Misisipija, koji unosi tek deseti deo vode Amazona. Razlog je intenzitet erozije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: www.hdfinewallpapers.com[/caption]

Amazon teče od peruanskih Anda preko Brazila do Atlantskog okeana na dužini od 6.430 km. Površina sliva je neverovatnih 7,1 miliona km2 . Glavne pritoke su Hurua, Madeira i Rio Negro. Basen Amazona najveće je područje pod kišnim šumama na svetu. To je nezamenljivi resurs, koji se nekontrolisano uništava. Ove šume su suočene sa brojnim opasnostima. Sečom, intenzivnom zemljoradnjom, spaljivanjem šuma zbog potreba stočarstva. Zemljište oko Amazona je ogoljeno i lišeno svih hranljivih sastojaka, zbog čega ubrzano propada i pretvara se u običan rečni talog. Uprkos zabrinutosti i publicitetu, krčrnje šuma se nastavlja, pa neki stručnjaci predviđaju kolaps čitavog šumskog ekosistema tokom narednih 50 godina.

Važan podatak, predstavlja to, da je jedna brazilska ekspedicija pronašla „novi izvor“ Amazona. Ukoliko se dužina meri od te tačke reka postaje najduža na svetu. Za sada, taj podatak nije priznat i Amazon nije zvanično najduža reka na svetu. Ali definitivno jeste najmoćnija reka sveta, sa najvećim slivom i protokom vode. Ako uzmemo u obzir važnost amazonske prašume za život na planeti Zemlji, definitivno stoji da je Amazon najvažnija reka sveta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve