(FOTO) TURIZAM: Sevilja najbolja destinacija za 2018. godinu

(FOTO) TURIZAM: Sevilja najbolja destinacija za 2018. godinu


 

Njeno istorijsko središte, kojim upravlja kolosalna gotička katedrala, predstavlja opojnu mešavinu sjajnih palata Mudejar, barokne crkve i srednjovekovnih krivudavih puteva. Flamenko klubovi zadržavaju intimnost i promovišu vekovnu tradiciju, dok vas aristokratske vile vraćaju u prošlost  grada.

Iako je dodatnu promociju Sevilja zaradila u serijalu Game of Thrones, to zapravo nema veze s realnom popularnošću ovog grada koji se nalazi na vrhu liste najinteresantnijih gradova koje vredi videti u 2018. godini, prema pisanju Lonely Planeta.

Realno, glavnom gradu španske pokrajine Andaluzije nije potrebna dodatna promocija budući da se radi o jednom od najlepših gradova južne Evrope sa neverovatnim spomenicima kulture kao što su Royal Alcazar palata ili Castillo de Almodovar ili katedrala iz 16.veka koja je najveća gotička crkva na svetu.

Poslednjih nekoliko godina grad je radio i na ekološkom osvešćivanju podstičući upotrebu bicikala. U 2018. godini Sevilja će biti domaćin  31. Evropskog filmskog festivala, a takođe se slavi i 400 godina od rođenja seviljskog baroknog slikara Bartolomea Murilja.

Prvobitno osnovana kao rimski grad, sada je mesto sa čak tri lokaliteta svetske baštine UNESCO-a, Sevilja će vas osvojiti svojim starinskim šarmom.

Andaluzija se ne može zamisliti bez Sevilje, njene prestonice, poznate po koridi, operi Seviljski berberin, rodnom mestu Don Žuana, ukusnoj hrani i mavarskoj arhitekturi.

Kompleks palate Alcazar predstavlja zapanjujući kolaž arhitektonskih stilova, a Katedrala će vas impresionirati svojom lepotom i statusom grobnice Kristofera Kolumba.

I dok istorija odjekuje svuda oko vas, Sevilja ima toliko toga ovde i sada da vam ponudi – od konzumiranja tapasa u krcatom baru ili ispijanja pića na popularnom trgu. Imajte na umu da su Seviljci izmislili umetnost proslave što se najbolje vidi kroz dva godišnja festivala – Semana Santa i Feria de Abril.

Istorijski centar Sevilje nalazi se na levoj strani reke Gvadalkivir, tu se nalaze i interesantne oblasti: Santa Kruz, San Lorenco i El Arenal, dok se na desnoj strani nalazi predgrađe Arabal. Ove oblasti su žarište turista iz čitavog sveta.

Odvojite vreme za posetu čarobnog Alkazara koji je prva evropska kraljevska rezidencija sa raskošnim palatama i bajkovitim vrtovima, koji se nalazi nasuprot katedrale i koji je od Trga pobede odvojen Lavljim vratima. Arapi su je gradili u periodu od 12.-14. veka.

Ukoliko želite da posetite Sevilju ove godine, kažu da je najbolji period za to tokom Semana Santa (Sveta Nedelja koja traje od 29. marta do 5. aprila), kada ulice ispunjavaju ljudi koji označavaju poslednje dane u poslednjoj nedelji Hristovog života. Brojna crkvena bratstva učestvuju u procesijama, koje prikazuju biblijske scene i statue, praćene pokajnicima u dugim haljinama i šiljatim kapama.

Važno je videti još i Zlatnu kulu (Torre del Oro) koja je izgrađena je kako bi služila kao osmatračnica i odbrambena građevina na reci. Kula datira iz 13. veka, sagrađena je u periodu vladavine dinastije Almohadi, a podeljena je na tri nivoa. U periodu kada je sagrađena, kula je služila i kao zatvor, i kao sigurno mesto za zaštitu dragocenih metala koji su se tu povremeno donosili. Zlatna kula je obnovljena i sada se tu nalazi Pomorski muzej, koji čuva gravure, pisma, modele, instrumente i istorijske dokumente. Muzej ističe pomorsku istoriju Sevilje i značaj njenih reka.

Najvažnija umetnička zbirka Sevilje čuva se u Muzeju likovnih umetnosti koji je osnovan 1835. godine, i čuva većinom dela španskih umetnika kao što su Bartolomeo Muriljo, Fransisko Zurbaran, Huan Valdes… Obiđite i Arheološki muzej, Muzej umetnosti i tradicije, Muzej flamenko umetnosti…

Insajderski savet: ako želite da tragate za skrivenim blagom, posetite bazar «Mercadillo del Jueves», najstariju tržnicu u Sevilji, gde možete pronaći fantastične antikvitete poput slika, lustera, starih knjiga i razglednica. Čak i ako ništa ne kupite, vredi posetiti ga. Bazar je otvoren svakog četvrtka, od 7 do 15 sati, u Calle Feria, u centru grada.

Odsednite u «Casa del Poeta» (Don Carlos Alonso Chaparro 3) jer je u pitanju luksuzni butik hotel koji se nalazi u vili iz 17. veka, rekonstruisanoj tako da emituje svu raskoš stare Sevilje.

Kada je hrana u pitanju, morate posetiti najstari tapas bar u gradu El Rinconcillo koji datira iz 1670. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar