Život
20.02.2018. 11:24
R:E/ zenimljivageografija.com

(FOTO) TURIZAM: Vulkani tvorci najlepšeg ostrva na svetu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Havajski arhipelag predstavlja jedan od poznatih vrućih tačaka zemlje, takođe jedan od najaktivnijih.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vulkan je postao aktivan pre 70 miliona godina. Duga geološk aktivniost, kao i izlivanje magme, njenim hlađenjen formirana su prelepa ostrva ovog arhipelaga. Havaji su skoro najviše „planine“ na našoj planeti,  što je malo poznato. Kada se meri od morskog dna do samog vrha, vulkan Maina Loa dostiže impresivnu visinu od 9.200 m, što ga čini ga najvišom formacijom na Zemlji, nakon Himalaja. Aktivnost područja i danas je izuzetno snažna. Kretanja moćne Pacifičke tektonske ploče svih 130 havajskih ostrva se zajedno sa njom kreću oko 10 cm godišnje u pravcu severo-zapada.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Naučnici tvrde da je žarište ispod Havaja najtoplije mesto na našoj planeti. Na Havajima se nalazi i najveći vulkan planete Mauna Loa kao i najaktivniji vulkan na njoj Kilauea".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Neki od najimpresivnijih vulkana se upravo nalaze na Havajima. Mauna Loa zauzima čak polovinu ostrva, dužinom od 120 km i širinom od 50 km najveći je vulkan na planeti. Reke lave se izlivaju na površinu veću od 5.000 km2. Potpuno nestvarno deluju ivice, koje su prekrivene snegom, bez obzira na temperature koje tu vladaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kilaueaj e najmlađi vulkan Havaja i najaktivniji vulkan naše planete. Erupcije iz njegovog kratera Halemaumau izgledaju impozantno, u stanju su da sekund, prekriju čitava naselja vrelom lavom, kao što je to bio slučaj 1990. sa mestom Kalapana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Osim aktivnih vulkana, ostrvom dominiraju i ugašeni vulkani, poput Mauna Kee koji je samo nekoliko metara niži od Mauna Loe, zatim Kohala, Hualalai i dr. Zbog plodnog zemljišta i vlažne klime, formira se gusta i raznovrsna vegetacija. To je dovelo da Havaji budu proglašeni međunarodnim rezervatom biosfere.  Na jugo-zapadu usled brutalnih temperatura vulkansko tle je ostalo ogoljeno i bez vegetacije. Predeli izgledaju prelepo i odajući utisak da nisu na našoj planeti. Velika raznovrsnost pejzaža, guste prašume koje su netaknute od strane čoveka, učinile su Havaje omiljenom destinacijom za snimanje filmova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Formiranje novih havajskih ostrva događa se i danas. Podvodni vulkan Loihi se tokom svog postojanja već izdigao 4.000 m. Naučnici tvrde, ukoliko nastavi sa istom aktivnošću, za nekoliko hiljada godina izbiće na površinu i postati ostrvo. To će dovesti do toga, da će naseliti prvi lišajevi, kasnije mahovine i paprati, a potom složenije biljke i drveće. Time će život na ovoj planeti započeti još jedno ostrvo u havajskom raju

.A tako su svoje postojanje započela i ostrva koja danas znamo u ovom arhipelagu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve