Život
17.07.2020. 16:05
R. E.

Godišnjica ubistva poslednjeg ruskog cara i njegove porodice

w_54496750.jpg

Na današnji dan 1918. godine u Jekaterinburgu ubijena je ruska carska porodica Romanov. Cara Nikolaja II Aleksandroviča zajedno sa suprugom Aleksandrom Fjodorovnom i njihovo petoro dece, kao i četvoro slugu, streljali su pripadnici Crvene armije. Ruska Zagranička crkva je 1981. kanonizovala carsku porodicu, a isto je učinila i moskovska Patrijaršija. Ova carska porodica 2000. godine proglašena je svecima.

Mesta, gde su sahranjeni, otkrivena su 1991. i 2007. godine. Njihovi posmrtni ostaci su izvučeni iz neobeleženih grobova i oni su ponovo sahranjeni u porodičnoj grobnici, porodice Romanov, u Katedrali Svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.

U julu 1918. godine ruska Bela armija, potpomognuta češkim snagama, nadirala je ka Jekaterinburgu. Uplašeni, da bi belogardejci mogli osloboditi cara Nikolaja, boljševici odlučuju da cara i njegovu porodicu likvidiraju.

Jakov Jurovski, nalazio se na čelu lokalnog komiteta, kome je bila poverena sudbina poslednjeg ruskog cara i njegove porodice. Nekoliko dana pred egzekuciju, Jurovski je promenio stražare, koji su od dolaska u Jekaterinburg obezbeđivali Romanove. Bili su to novi ljudi, spremni da bespogovorno izvrše egzekuciju zatočenika.

Iza ponoći, stražari su carsku porodicu probudili pod izgovorom "da nisu bezbedni, jer se na ulicama čuje puškaranje". Car Nikolaj, carica Aleksandra, petoro njihove dece i posluga, odvedeni su u podrum.  Potom u podrumsku prostoriju ulaze Jurovski i njegovi ljudi, kojima je bilo naređeno da ciljaju pravo u srce. Tela Romanovih su potom iskasapljena bajonetima, spaljena i pokopana u mestu, poznatijem kao Porošenkov lug, u šumi Koptjaki.

 EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Međutim, čak 102 godine kasnije niko sa sigurnošću ne zna da li su boljševici zaista taj dan sve njih pobili i zbog čega su im kosti rasute po svetu. Do danas je bilo neverovatno mnogo teorija (zavere) o njihovom ubistvu, a da ne pričamo o prevarantima po svetu koji su se predstavljali kao Romanovi.

Nova istraga je ponovo pokrenuta u jesen 2016. godine, ali još nema informacija oko toga da li su svi članovi čuvene porodice tada ubijeni ili ne.

Prema zvaničnoj verziji, cara Nikolaja II, njegovu suprugu Aleksandru, njihove četiri ćerke Anastasiju, Mariju, Olgu i Tatjanu i njihovog sina carevića Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. godine.

Oko jednog se svi slažu – da su tri ćerke sigurno ubijene, dok je veliko pitanje za Anastasiju. Postoji sumnja da je ipak preživela kada je nađena masovna grobnica i to se vodi kao jedna od najvećih misterija 20. veka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
13.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve