Život
28.06.2023. 08:05
Beta

Gojaznost = obilje novca

Zvuči šašavo, ali radi: Debeljuce u Africi lakše dobijaju kredite

1
Izvor: Shutterstock

Problem gojaznosti je sve veći zdravstveni rizik u Africi, ali se pokazalo i da oni koji imaju višak kilograma lakše dolaze do kredita, piše Njujork tajms.

Razlog je što je, istorijski gledano, korpulentnost bila cenjena u nekim delovima podsaharske Afrike.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Afriku Matšidiso Moeti rekao je da se Afrika suočava s rastućim problemom gojaznosti i prekomerne težine.

"Ako se to ne kontroliše, milioni ljudi, uključujući decu, rizikuju da žive kraće zbog lošeg zdravlja".

Svetska zdravstvena organizacija i druge međunarodne organizacije počele su zato da rade s Kenijom, Tanzanijom i Ugandom na razvoju programa i standarda za promovisanje zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

Standardi društvene kulture i stereotipi, međutim, često opstaju uprkos naučnim preporukama, kao što je shvatanje da debljina signalizira obilje novca.

U Ugandi koja je jedna od najsiromašnijih država sveta, gde se više od polovine stanovništva suočava s glađu, gojaznost je simbol bogatstva zbog kojeg se može lakše doći do kredita, piše Ameriken ikonomik rivju.

Asistenkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Braun Elisa Maći rekla je da "s obzirom na nedostatak lako dostupnih čvrstih informacija u siromašnim zemljama, znaci bogatstva, uključujući gojaznost, igraju ključnu ulogu u društvenim i ekonomskim odnosima pojedinaca".

Kao deo svog istraživanja, Maći je 238 službenika kreditnih službi 146 bankarskih ekspozitura u glavnom gradu Ugande, Kampali podvrgla jednom testu: zamolila ih je da pregledaju prijave izmišljenih potencijalnih tražilaca zajma uz koje su bile priložene fotografije manipulisane tako da izgledaju kao mršavi ili debeli.

Otkrila je da službenici kreditno sposobnijim i finansijski stabilnijim smatraju one podnosioce zahteva koji na fotografijama izgledaju - gojazno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li ishrana u određeno vreme zaista doprinosi gubitku težine?
Autofagija, povremeni post

Povremeni post

01.02.2023. 19:05

Da li ishrana u određeno vreme zaista doprinosi gubitku težine?

Autofagija ili povremeni post, je sve popularniji način da se izgubi na težini. Najčešće se radi o dijeti 16:8, što znači da sve obroke treba pojesti u okviru osam sati dnevno, dok se preostalih 16 sati ne uzima hrana.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve