Život
17.05.2022. 12:10
Beta

Srbija

Grad u Srbiji u kojem je stalna potreba za novim hraniteljskim porodicama

porodica, ljubav
Izvor: Shutterstock

U Centru za socijalni rad Zrenjanin postoji kontinuirani problem smeštaja korisnika u hraniteljske porodice jer na evidenciji nema dovoljno hraniteljskih porodica.

Kako je u izveštaju o radu za prethodnu godinu pripremljenom za narednu sednicu Skupštine grada navela direktorka Centra Olivera Lisica, postoji stalna potreba za novim hraniteljskim porodicama jer ima još dece koja su ugrožena i potencijalno su za izmeštanje iz primarne porodice.

Lisica je ukazala da je u narednom periodu potrebno sprovoditi kampanju za popularizaciju hraniteljstva jer poslednje tri godine imaju smanjen broj zainteresovanih građana za hraniteljstvo.

Broj dece pod starateljstvom u 2021. godini nije znatno povećavan u odnosu na prethodnu godinu, bilo je 115 dece i mladih pod stalnim starateljstvom, od čega je 68 pod neposrednim starateljstvom radnika iz službe.

Kod jednog broja dece koja su na smeštaju u toku su sudski postupci za lišavanje roditeljskog prava roditelja, te će broj dece pod starateljstvom biti povećan.

Porodica
Izvor: Shutterstock

U toku 2021. godine bilo je 97 dece pod privremenom starateljskom zaštitom. To su deca gde još nisu okončani sudski postupci za regulisanje porodično pravnog statusa deteta, kao i sa roditeljskim staranjem gde postoji kolizija interesa između roditelja i dece.

Olivera Lisica ukazala je i da je u službi u toku 2021. godine evidentirani 401 predmet nasilja u porodici, što je na nivou 2020. godine, a da je značajno povećanje broja predmeta registrovano u kategoriji zanemarivanja dece.

Koliko nas nema?

Popis stanovništva

stanovništvo

Popis stanovništva

10.05.2022. 08:05

Koliko nas nema?

Tako je u toku 2020. godine u 78 predmeta rađena procena roditeljske brige o deci, odnosno da li roditelj zanemaruje potrebe deteta ili ne, dok je u 2021. godini bilo 170 takvih postupaka.

Iz tog razloga povećan je broj mera korektivnog nadzora roditeljskog prava koje su u toku 2021. godine izrečene u 32 slučaja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato kada će biti održan popis stanovništva u Srbiji
stanovništvo, ljudi

Saznaje Blic

18.04.2022. 10:02

Poznato kada će biti održan popis stanovništva u Srbiji

Popis stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je zbog kovida odložen za 2022. godinu, biće održan od 1. do 31. oktobra, a prvi put ove godine će se podaci unositi u elektronske obrasce, pomoću laptopova.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve