Život
24.05.2021. 11:05
Tanjug

Predlozi za ovo leto

Grčka ostrva na kojima nema korone

more
Izvor: Shutterstock

Ukoliko razmišljate o tome da letujete u Grčkoj, evo nekoliko predloga.

Kastelorizo, zvanično Megisti, prvo je ostrvo u Grčkoj koje je u potpunosti vakcinisano. Celokupno stanovništvo ovog malog ostrva je vakcinisano od kraja januara.

Sa više od 90 procenata lokalnog stanovništva zaposlenog u turističkoj industriji, ovo ostrvo će sigurno biti utočište onima kojima je potrebno bekstvo 2021. godine, preneo je Juronjuz.

Takođe, smešteno na više od 350 kilometara od Atine, ostrvo Lipsi je savršeno mesto za putnike koji žele da pobegnu od svega. Osim prelepe luke, ostrvo nema mnogo gradova i sela, ali to nadoknađuje svojom lepotom. Prelepi pejsaži i zabacena mesta za kupanje čine Lipsi idealnim mestom za beg od svega. Još idealnijim ga čini to što od pocetka pandemije nije imao nijedan slucaj korona virusa.

Isto tako, nazvano po majčinoj dušici koje cveta na njegovim brdima, ostrvo Cimena je drugo po veličini ostrvo u arhipelagu Furni.

Retko naseljeno, bilo je jedno od ostrva koje je profitiralo od vladine politike da u potpunosti vakciniše protiv kovid-19 sva ostrva sa manje od 1.000 stanovnika. Cimena nema toliko zelenila kao neka druga grčka ostrva, ali se može pohvaliti malim, prelepim manastirom na vrhu jednog od svojih brda. Ostrvo je lako dostupno trajektom, ali većina posetilaca se zadržava na njemu smao nekoliko sati.

Ljubitelji zabave biće oduševljeni kada čuju da je vakcinacija na ostrvu Los skoro završena. Smešten u srcu Egejskog mora, Los je na oko sedam sati vožnje brodom od Atine. Bezbrižna atmosfera na ostrvu čini putovanje isplativim. Los je popularan i među starijima, van sezone, odmor na njemu je poput odmora na bilo kom drugom grčkom ostrvu.

Meganisi nije toliko popularna turistička destinacija kao druga grčka ostrva, ali je savršen ukoliko želite da doživite grčko ostrvo i izbegnete gužvu. Možda je najbolji način da doživite Meganisi jednodnevni izlet, jer se nalazi na samo 30 minuta vožnjom trajektom od popularnijeg ostrva Nidri. Jedna stvar koja ovo ostrvo izdvaja od ostalih su stenovite plaže koje čine vodu savršeno prozirnom. Sa celokupno vakcinisanom populacijom, nema razloga da se poseta preskoči.

Kalamos je bog reke Maeander u grčkoj mitologiji i ovo ostrvo ima sve što treba da ima kako bi opravdalo svoje božansko ime. Ovo je planinsko ostrvo što ga čini idealnim za pešačke izlete. Na ostrvu se nalaze samo dva naselja uz more, plaže su stenovite, a ruševine venecijanskog zamka čine ostrvo još privlačnijim.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evropski savet ukinuo zabranu putovanja
Putovanja, kofer

Na potezu članice EU

20.05.2021. 15:49

Evropski savet ukinuo zabranu putovanja

Savet EU usvoji je preporuku kojom se ublažavaju restrikcije za putovanja, odnosno podržava ukidanja određenih ograničenja za vakcinisane osobe, te ublažavanju kriterijuma za ulazak na listu trećih zemalja, čijim je građanima dozvoljeno da putuju u EU, a na osnovu epedemiološke situacije u ti zemljama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve