Život
18.05.2019. 12:14
R.E.

GUČI U PROBLEMU Indijski Siki traže povlačenje turbana iz prodaje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Članovi zajednice Sika, tražili su od modnog brenda Guči da iz prodaje povuče turban, sprecifičan za ovu religijsku grupu. Naime, ovaj modni brend premijerno je prikazao turbane u februaru 2018. godine na jednoj reviji, ali su kritike počele tek pošto je turban pušten u prodaju po vrtoglavoj ceni od 800 dolara.

Mnogi članovi ove verske zajednice istakli su da turban nije trend, već smisleni odevni predmet koji ima duboko značenje. Pripadnici zajednice sika izjavili su za Hafington post, da se njihov glas čuo do kompanija Nordstrom i Guči.

“Turban je versko obeležje sika. Mi smo morali da se izborimo za svoje pravo nošenja istih. Stalno smo suočeni s diskriminacijom i progonom zbog turbana i to na globalnom nivou”, rekla je Kiran Kaur Gil, izvršna direktorka američkog fonda za pravnu odbranu i obrazovanje sika , dodajući da je nekorektno od verskog predmeta praviti modni dodatak i promovisati ga u modni trend.

Nordstrom, koji je prodavao ove turbane, odlučio je da ih ukloni iz svoje prodajne linije nakon kritika. Oni su obećali da će prestati da prodaju proizvod i u onlajn trgovinama i u radnjama. U saopštenju su ponudili iskreno izvinjenje javnosti.

Zajednica sika izjavila je da se nada da će, nakon što je Nordstrom prepoznao problem, to učiniti i Guči.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
5°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve