Život
29.03.2022. 21:10
R.E

Šest decenija od suđenja

Helter Skelter i "kultna" porodica Čarlsa Mensona

Helter Skelter, Čarls Menson
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan, 29. marta 1971. godine, pripadnici kulta Porodica Menson osuđeni su na smrt. Vođa ovog kulta, Čarls Menson, postao je jedan od najomraženijih kriminalaca u američkoj istoriji, a njegova priča ispričana je u knjigama, filmovima i dokumentarcima.

Menson je rođen u Sinsinatiju, u saveznoj državi Ohajo 1934. godine. Kada ga je rodila, Mensonova majka je imala samo 16 godina, pa ga je odgajala porodica. Mladi Menson je često završavao u popravnom domu, a kasnije i u zatvoru.

Preselio se u San Francisko 1967. godine, gde je privukao nekoliko vernih pratilaca sa kojima je osnovao "Porodicu". Ovaj kult je tokom kasnih šezdesetih izvršio nekoliko ozbiljnih zločina.

Ovaj kult je imao cilj da uništi američko društvo i sebe stavi na čelo novog svetskog poretka, a Menson je kontrolisao pripadnike ovog kulta drogama poput LSDa.

Menson je svojim pratiocima dao zadatak da ubiju više ljudi, a najpoznatija žrtva ovog kulta bila je glumica Šeron Tejt, tadašnja žena Romana Polanskog.

Menson se plašio da će tenzije između crnaca i belaca kulminirati opštim međurasnim ratom u kojem će svi belci biti obrisani sa planete. On je taj apokaliptični scenario nazvao Helter Skelter, po pesmi Bitlsa, ime koje je neraskidivo povezano sa njegovim kultom i zločinima.

Menson i njegovi sledbenici su osuđeni na smrt zbog više ubistava u Kaliforniji, ali je smrtna kazna ukinuta u Kalifornije nedugo posle toga, pa su kazne pretvorene u doživotnu robiju.

Menson je preminuo u zatvoru 2017. godine, od raka debelog creva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovako je govorio Ajnštajn...
Ajnštajn

Rođendan velikog uma

14.03.2022. 08:05

Ovako je govorio Ajnštajn...

Na današnji dan pre 143 godine rođen je fizičar Albert Ajnštajn. Najpoznatiji je po svojoj revolucionarnoj teoriji relativiteta, ali i po mudrim izrekama koje se često citiraju i danas.
Ubistvo u lovu?

Okolina Kuršumlije

lov, lovci
17.01.2022. 16:05

Ubistvo u lovu?

Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve