HITLEROVA “BUBA” ODLAZI U ISTORIJU: Volksvagen zaustavio proizvodnju “Beetle-ja”

HITLEROVA “BUBA” ODLAZI U ISTORIJU: Volksvagen zaustavio proizvodnju “Beetle-ja”

AP Photo


Volksvagen je ove sedmice zaustavio proizvodnju poslednje verzije svog modela automobila “Beetle”, poznatijeg kao “buba” u svom pogonu u Puebli u Meksiku. To je kraj puta za vozilo koje je simbolizovalo mnoge istorijske događaje od 1938. godine.

AP Photo/Heinz Ducklau

“Beetle” je bio deo najmračnijih sati u Nemačkoj, simbol nemačke posleratne ekonomske renesanse i rastućeg prosperiteta srednje klase. Primer globalizacije, koji je bio prepoznat u svetu. Znak kontrakulture šezdesetih u Sjedinjenim Državama, prepoznatljiv kao Coca-Cola.

The Last Beetle

Originalni dizajn automobila – zaobljena silueta sa sedištima za četiri ili pet osoba, skoro vertikalno vetrobransko staklo i motor sa vazdušnim hlađenjem u zadnjem delu – ideja je austrijskog inženjera Ferdinanda Porschea, koji je angažovan da ispuni želju nacističkog vođe Adolfa Hitlera za pravljenjem “narodnog automobila” koji bi bio u širokoj upotrebi kao Fordov Model T u SAD.

HITLER

Aspekti automobila imali su sličnosti sa Tatra T97, napravljenom u Čehoslovačkoj 1937. godine, i skicama mađarskog inženjera Bela Barenija objavljenim 1934. godine. Masovna proizvodnja onoga što se zove KdF-Vagen, zasnovana na akronimu nacističke organizacije rada čiji je pokrovitelj trebalo da bude prodat, otkazana je zbog Drugog svetskog rata.

Umesto toga, masivna nova fabrika u pokrajini istočno od Hanovera ispostavila je vojna vozila, koristeći radnike iz cele Evrope pod mizernim uslovima. Ponovo pokrenuta kao civilni proizvođač automobila pod nadzorom britanskih okupacionih vlasti, Volksvagenova fabrika je 1949. godine prebačena u Donju Saksoniju, koja još uvek poseduje deo kompanije.

The Last Beetle

Do 1955. godine proizvedena je milionita “buba” u Volfsburgu. Najvažnije strano tržište za ovaj model postale su SAD, gde je 1968. godine prodato 563.522 primerka, odnosno 40 odsto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Volfsburgu okončana je 1978. godine, sa dolaskom novih modela, poput “golfa”. “Buba” nije nestala, pošto je njena proizvodnja u Meksiku trajala od 1967. do 2003. godine.

ESSEN MOTORSHOW

“Nova buba”, modernizovana verzija u retro stilu, napravljena na platformi “golfa”, stigla je na tržište 1998. godine pod nadzorom direktora “Folksvagena” Ferdinanda Piha, praunuka Ferdinanda Poreša.

Poslednji primerak iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju posle ceremonije u Puebli 10. jula, kada će biti obeležen kraj proizvodnje.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar