Život
18.12.2022. 10:56
Beta / AFP

Čuvena puma

Holivudska mačka zaspala, zauvek

puma, divlja mačka
Izvor: Shutterstock

Čuvena puma nazvana "Holivudska mačka" koja se nastanila u centru Los Anđelesa i postala simbol urbanog pritiska na divlje životinje eutanazirana je, objavili su zaposleni odeljenja za zaštitu faune u američkoj državi Kaliforniji.

Divlja mačka stara oko 11 godina šetala je na visovima Holivuda i oko čuvenog ogromnog panoa sa slovima na planini, odakle je i dobila nadimak, a eutanazirana je u subotu.

Zvaničnici Kalifornijskog odeljenja za ribarstvo i faunu rekli su da je odluka o eutanaziji divlje mačke doneta pošto su veterinari utvrdili da je imala prelom lobanje i hronične bolesti koje su uključivale infekcije, bolesti bubrega i jetre.

Životinja je postala lice kampanje za izgradnju prelaza za divlje životinje iznad autoputa u Los Anđelesu da bi divlje životinje kao što su pume, kojoti, jeleni i druge dobili bezbedan prolaz između obližnjih Santa Monika planina i severnih predela.

Policija je rešila početkom decembra da je uhvati zbog njenog nepredvidivog ponašanja koje je moguće bilo posledica udara nekog vozila.

Puma je uhvaćena u dvorištu u bogatom kvartu Los Felis u Los Anđelesu 12. decembra, mesec dana pošto je ubila čivavu koja je bila na povocu.

Anoniman izveštaj je ukazivao da je moguće ranije udarilo vozilo što je potvrđeno kada je napravljen snimak koji je otkrio povrede glave i tela, rekli su zvaničnici zaduženi za brigu o divljim životinjama.

Puma je imala takođe bolesne bubrege, bila je mršava i imala infekcije kože i artritis.

"Najteža odluka, ali odluka iz saosećajnosti je bila da joj se skrate muke i stres okončanjem njenih dana", navodi se u saopštenju gde se dodaje da je P-22 (kodirano ime životinje) imala izuzetan život i osvojila srca stanovnika Los Anđelesa i dalje".

Guverner Kalifornije Gavin Njusam pozdravio je "neverovatan život" ove poznate divlje mačke koja je osvojila ljude iz celog sveta.

Grifit Park, prirodno ostrvce od 23 kvadratna kilometra gde je životinja živela jednu deceniju, okružen je autoputevima zbog urbanog razvoja.

Stručnjaci su bili impresionirani životnim putem pume koja je morala da pređe dva velika autoputa u Los Anđelesu da stigne do parka 2012. godine.

Mačka Holivuda postala je čuvena po tome što se više puta pojavljivala u javnosti u video snimcima ili uživo.

Fejsbuk stranica stvorena u njenu čast, ima više od 20.000 pratilaca.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U stanu držali lava i pitona
1

Srbija

23.08.2022. 16:01

U stanu držali lava i pitona

Policija je podnela krivične prijave protiv dvojice muškarca iz Lazarevca i Subotice zbog sumnje da su prekršili zakon jer su držali mladunče afričkog lava i zmiju "piton regius", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve