HORMONI, SLATKIŠI… MOŽE LI DRUGAČIJE? Kako vežbati tokom menstrualnog ciklusa

HORMONI, SLATKIŠI… MOŽE LI DRUGAČIJE? Kako vežbati tokom menstrualnog ciklusa

foto: Shutterstock


Ako ste ikada imali menstruaciju, znate da ona utiče na sve. Ali apsolutno na sve. Od mentalnog zdravlja do masnije kože, životinjskog apetita, kvaliteta spavanja, pa sve do nesnosnih i iritantnih bolova. Sve zavisi i od toga u kom stadiumu ciklusa se nalazite.

Prema stručnjacima, u vašem menstrualnom ciklusu postoje određene tačke, dani, koje vas u stvari čine nadljudskim. Bićete jači, brži i u stanju veće izdržljivosti. Isto tako postoje i oni dani kada ćete biti potpuno umorni, melanholični, tromi i skloniji ostajanju u krevetu nego trčanju u teretanu… A svaka žena ima četiri faze menstrualnog ciklusa.

Ovim fazama upravljaju hormonalne promene, dva glavna igrača su estrogen i progesteron, a nivo hormona će apsolutno uticati na raspoloženje i energiju za vežbanje, piše britanski Metro. To ne znači da se treba odricati važbanja u danima mentruacije, PMS-a ili ovulacije. Naprotiv, samo treba znati kada i šta vašem telu najbolje odgovara…

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Period menstruacije, otprilike 1 do 5 dana

Preporuka: joga, pilates, istezanje, meditacija, šetnjam, spor i kontrolisan rad tela (npr. Tai chi, vežbe ravnoteže i fleksibilnosti), kardio sa malim učinkom (npr. Cross trener, biciklizam, plivanje)

U prvoj fazi ciklusa – kad ste zapravo u danima menstruacije – hormoni su na najnižem nivoima tokom celog meseca, tako da je potpuno normalno ukoliko se tih dana osećate pospano ili manje inspirisani da odete u teretanu. Vežba sa malim udarom poput hodanja ili lagano istezanje može pomoći u ublažavanju bolova i nelagode u periodu. Izbegavajte naporne vežbe koje guraju vaše telo do krajnjih granica, posebno u prvih par dana teških protoka. Slušajte svoje telo i dozvolite sebi da se odmarate kada smatrate da trebate.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Period pred ovulaciju, otprilike od 6. do 12. dana

Preporuka: treninzi snage, CrossFit, trčanje sprinta, boks, aerobik, zumba ili visokoenergetski ples, bikram joga

Kako vam se period menstruacije bliži kraju, verovatno ćete primetiti porast motivacije za vežbanjem. Budući da se estrogen i serotonin neprestano povećavaju, moguće je da ćete sve manje imati potrebu za dremanjem i više ćete biti inspirisani za jutarnje vežbanje. Iskoristite ovaj nalet energije i radite vežbe koje će vas probuditi i dati vam podsticaj. U ovoj fazi se povećava i sposobnost izgradnje i definisanja mišića, zato ove nedelje ubacite i nekoliko treninga snage.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Period ovulacije i post-ovulacije, otprilike od 13. do 20. dana

Preporuka: Vežbanje u teretani, grupni i borbeni trening, grupni sportovi (fudbal, ragbi, hokej, kickboking), trčanje, trening otpora.

Kombinacija estrogena i testosterona pri ovulaciji može vam pomoći da povećate motivaciju, samopouzdanje i nivoe energije, tako da ćete možda imati više inspiracije za trening sa prijateljima, partnerom ili grupne vežbe. Nakon ovulacije, smanjivanje estrogena i progesterona se povećava, tako da je normalno osetiti promenu energije i motivacije. Pratite svoj ciklus i zabeležite kada osetite ovaj pad (oko 17. dana u 28-dnevnom ciklusu).

menstrucija kalendar

Period pred menstruaciju – PMS, otprilike od 22. do 28. dana

Preporuka: Trening sa telesnom težinom, vodeni aerobik, aktivno istezanje, joga, veslačka mašina, TRKS, eliptična mašina, pilates, plivanje…

Progesteron je dominantni hormon nakon ovulacije. Progesteron povećava vašu osnovnu telesnu temperaturu, tako da ne treba da se stresirate ukoliko ste natečeniji nego obično. To bi mogoa biti rezultat povećanja hormona koji utiču na rad vašeg srca i frekvenciju disanja.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar