HRVATSKA ŠVICARSKA: Međimurje, aktivni odmor u predivnoj prirodi

HRVATSKA ŠVICARSKA: Međimurje, aktivni odmor u predivnoj prirodi

Mlin na Muri/Foto: Shutterstock


Zovu ga “hrvatska Švicarska”. Ovde je rođen Rudolf Štajner, Teslin savremenik i tvorac antropozofije – ezoteričnog učenja o duhovnoj naravi čoveka, sveta i svemira, o skladu uma i tela. Upravo tu filozofiju, uz dobru wellness ponudu, veliki broj biciklističkih staza i brojne druge avanture, nudi hrvatsko Međimurje. Aktivan odmor u prirodi – glavni je turistički slogan ove regije.

shutterstock_1428355124

Najveći grad i administrativno središte Međimurske županije je Čakovec, a zanimljivo je da je baš u njemu potpisana prva koncesija za naftnu bušotinu. Nekada je bio industrijsko središte, a danas je poznat i po metaloprerađivačkim pogonima. Međutim, Čakovec će, kako tvrde njegovi domaćini, uskoro imati 100 odsto prečišćivača otpadnih voda.

Ovaj grad je smešten u blizini reke Trnave između reka Mure i Drave, i okružen je vinogradima, poljima, lovištima… Čak 23 odsto biodiverziteta oko Mure zaštićeno je od UNESKA. Više od 20 sorti vina nalazi se na 600 hektara. Zanimljivo je da županija ima samo dva odsto bruto dohotka od turizma, ali se ovde trude da promovišu ekološki turizam.

Terme

Na oko 130 kilometara od Čakovca, na najesevernijoj tački Hrvatske, nalaze se Terme Sveti Martin, kontinentalni rizort koji ima u ponudi wellness sa termomineralnim vodama bogatim natrijumom, jodom, kalijumom, kao i jogu, sport, team building.

“Nudimo puno različitih usluga i zdravu lokalnu hranu. Osamdeset odsto hrane kupujemo iz lokalnog područja. Imamo pravilo “nula kilometra” – trudimo se da hrana stiže do gostiju najbrže moguće. Dobro sarađujemo sa obiteljskim gazdinstvima u Međimurju. Naš veliki projekat je biodinamački vrt, gde naši zaposleni brinu o porvću, voću i začinima, a onda gosti tu mogu da odaberu šta će se naći u njihovom tanjiru. Cela naša strategija zasniva se na učenju Rudolfa Štajnera koji je bio začetnik ekološke poljoprivrede, bez upotrebe pesticida”, podvlači direktorka marketinga i prodaje hotela Nuša Korotaj i dodaje da je to prvi sertifikovani bike running hotel u Hrvatskoj:

“Imamo vlastiti bike servis, mogućnost kupovine delova za bicikl, perionicu za bicikl, bike i trkačke rute.”

Kako ističe, terme Sveti Martin imaju posebno lekovitu, jedinstvenu vodu, koja je otkrivena slučajno, kada su tražili naftu u Međimurju.

U blizini se nalazi i farma jelena i muflona, koja se prostire na više od 10 hektara zemlje. Sa klipovima kukuruza, ove predivne životinje, dozvoliće vam da im se približite.

jeleni

Nakon toga, turisti imaju mogućnost da biciklima krstare prelepom prirodom sve do Mlina na Muri kraj kojeg je smeštena Mlinarska hiža. Ovde reka okreće drveni rečni mlin, koji je prvi put samleo brašno davne 1902. godine. U blizini se nalazi i lavirint ljubavi, kao i skela kojom se može preći na drugu stranu obale.

IMG_4621_30

Na obroncima Međimurja, nalazi se i vinska kuća porodice Hažić koja uz vina poslužuje i čips od jabuka, neverovatnog ukusa. Ovo gazdinstvo je poznato po proizvodnji jabuka, ali i vinima koja su dobila brojne nagrade i priznanja.

IMG_4571

Ljubitelji avanture najbolje će se provesti u adrenalinskom centru Accredo koje nudi zabavu i energiju na jednom mestu. Gostoprimljivi vlasnik ove “tvornice dobrih emocija” Vanja Tarandek ističe da u Accredo pored turista, na team building dolaze i timovi nekih od najpoznatijih kompanija, a posle igara i druženja uvek odlaze nasmejani i puni utisaka.

IMG_4649_30

Posetioci se mogu zabaviti na kartingu, fudbalskom terenu, zip line-u, steni za penjanje, streljani na otvorenom, paintball-u…

62113627_2765878186761709_9217792324581457920_o

Možda najinteresantiji deo je vožnja kvadovima kroz međimurske šume, polja, prašnjave puteljke, koji se prostiru na različitim rutama dužine oko 180 kilometara. Sa svakim dodavanjem gasa, neminovan je novi nalet adrenalina i osećaj slobode.

IMG_4709

Posle aktivnog dana, možete se okrepiti u poznatom restoranu Terbotz, porodice Jakopić, koja je vlasnik ovog poznatog mesta sa tradicionalnim jelima i izvrsnim vinima. Vino se degustira u autentičnom podrumu, gde je svaka sorta, kako kažu, “laka za piti i laka za razumeti”. Restoranska vinska karta osim vina Vinarije Jakopić sadrži i najbolja vina eminentnih vinara s Međimurskog vinskog puta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar