Život
06.07.2021. 14:32
R.E.

Prašina je i tamo problem

I na Marsu treba neka maska

mars
Izvor: Shutterstock

Prašina koja se nalazi na površini crvene planete trenuto predstavlja najveći problem za misiju InSight koju sprovodi NASA.

InSight se od novembra 2018 nalazi na površini Marsa i meri jačinu potresa tla, kao i vremenske prilike na njemu. InSight pokreće solarna energija koju skuplja preko panela, a prašina koju vetar često nanosi ugrožava snabdevanje energijom, prenosi Mashable.

Selfi sa Marsa

Kineski rover

Kineski rover na Marsu

Kineski rover

14.06.2021. 12:49

Selfi sa Marsa

Foto

Gde ima stena, ima i erozije, a gde ima erozije, ima i prašine. Zemlja je 70 odsto pokrivena vodom, pa se veliki deo prašine koju ponese vetar pomeša sa vodom i padne na dno. Na Marsu nema vode, pa kada jaki vetrovi krenu da nose prašinu, nema šta da ih zaustavi, pa se neretko stvaraju i prašnjave oluje.

mars rover
Izvor: Shutterstock

Naučni tim koji stoji iza ovog projekta objavio je da oko 80 odsto panela nije funkcionalno jer su prekriveni prašinom, ali tvrde da će nastaviti opservacije do kraja leta. Naučnici kažu da je InSight dizajniran da opstane dugo na površini Marsa, ali i da ih je njegov problem sa prašinom naveo da za naredne projekte razviju površinu panela koja je otporna na prašinu.

Sve veći broj uspešnih misija na Mars otvara pitanje kada će astronauti moći da zakorače na ovu planetu, ali i u tom slučaju bi prašina predstavljala problem. Stručnjaci tvrde da priroda atmosvere na Marsu koja ne blokira ultraljubičasto zračenje, utiče na to da je površina planete, pa i prašina koja se na njoj nalazi izuzetno reaktivna i može biti pogubna za ljude ukoliko dođe u kontakt sa respiratornim sistemom ili sluzokožom. Još uvek smo daleko od ljudi na Marsu, ali svaki projekat nas sve bolje upoznaje sa prirodom ove planete.

mars
Izvor: Shutterstock
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su Kinezi snimili na Marsu
Mars

Stigli prvi snimci

20.05.2021. 16:20

Šta su Kinezi snimili na Marsu

Kina je uspešno spustila letelicu Žurong na Mars u subotu 15. maja, a stigli su i prvi snimci.
Video
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve