Život
03.06.2022. 19:10
Beta

Lepa vest

I ove godine besplatni udžbenici za đake u Beogradu

učionica, škola
Izvor: ANA-MPA / VASILIS PSOMAS

Grad Beograd obezbedio je besplatan osnovni paket udžbenika za sve prvake i drugake državnih škola u glavnom gradu, što se odnosi na udžbenike za srpski/maternji jezik, matematiku, svet oko nas i izabrani strani jezik, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je novinarima u Skupštini grada Beograda rekao da je ugovor potpisan između grada i 12 izdavačkih kuća i precizirao da je grad za to izdvojio oko 240 miliona dinara.

"Obezbeđeni su udžbenici za oko 34.000 prvaka i drugaka, a tačan broj ćemo znati kada se završi upis", rekao je Vesić i dodao da je vrednost jednog paketa knjiga, u zavisnosti od izdavača, oko 50 evra.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će sva deca imati iste, nove udžbenike i da neće morati da ih vraćaju, kao što ne moraju da vraćaju ni tablete koje je grad delio prošle godine.

Dodao je i da će grad nastaviti sa podelom tableta i da je cilj da đaci svih osam razreda osnovnih škola u Beogradu budu pokriveni tabletima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je da će besplatni udžbenici roditeljima "olakšati finansijski stres" na početku školske godine i da je to jedan od razloga što je ministarstvo podržalo taj projekat.

Ministar je rekao da će i ministarstvo nabaviti 88.900 udžbenika, od čega će 29.000 otići đacima iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći, 41.000 učenicima u čijim porodicama ima tri, četiri ili više djaka, 17.000 za učenike koji imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom i oko 650 za najdarovitije učenike.

"Druga novina je da se ove godine nabavljaju i elektronski udžbenici na znakovnom jeziku za prvi i drugi razred za predmet srpski jezik, za učenike sa smetnjama sluha i za to je prijavljeno 18 učenika", rekao je Ružić.

Naglasio je da je do sada opremljeno više od 4.000 digitalnih učionica, a da će pre kraja godine biti opremljeno ukupno 17.500, kao i da će do kraja godine biti obezbedjeno 18.000 laptop računara za nastavnike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Deci je potrebno više od dva časa fizčkog u školi"
deca, dete, sport, fizičko

Unija poslodavaca Srbije

14.04.2022. 18:40

"Deci je potrebno više od dva časa fizčkog u školi"

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je da je pokrenula dve inicijative u vezi sa sportom, da se poveća broj časova fizičkog vaspitanja u školama i donese etički kodeks radi preventivnog suzbijanja negativnih pojava u sportu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve