Život
23.10.2019. 13:17
100 psoto hr

IMA LI ŽIVOTA NA MARSU? Bivši naučnik NASA tvrdi da ga je pronašao

mars.jpg

NASA je lansirala brojne misije na Mars, ali nijedna do sada nije pronašla dokaz da na ovoj planeti ima života. Jedan bivši NASA-in naučnik, tvrdi da to nije tačno.

U članku koji je nedavno objavio u časopisu Scientific American, Gilbert V. Levin, bivši NASA-in naučnik koji je 1970. godine rukovodio misijom u kojoj je na Mars poslata letelica Viking, tvrdi da je dokaz života pronađen, prenosi 100 posto hr.

NASA odbacila rezultate

Vikingove sonde ubacile su nutrijente u tlo Marsa kako bi pronašli tragove CO2. Ako ih ima, to je mogući znak da su mikroorganizmi metabolizirali nutrijenta koje je sonda izbacila što bi pokazalo prisutnost života. Levion je u članku test nazvao 'jednostavnim indikatorom živih mikroorganizama'.

Mars

Zanimljivo, rezultati testa bili su pozitivni što je prema Levinovom mišljenju jasan dokaz da na Marsu ipak ima života. Međutim, NASA nije delila njegovo mišljenje.

Odbacili su rezultate jer Viking nije pronašao organski oblik pa je utvrđeno da je supstanca "oponašala život".

Naučnici sada propituju zašto NASA nije sprovela detaljnija istraživanja sa boljim instrumentima. Umesto toga, proučavaju da li je MArs potencijalno naseljiv, umesto da se fokusiraju na pronalazak života na crevnoj planeti.

Povezane vesti - Ljudi će moći da posete Mars tek 2060. godine?

Na primer svaki puta kada kometa ili meteor udari u Zemlju ili Mars, oni 'razmenjuju pljuvačku', odnosno ostatke udara. U laboratorijskim uslovima već je dokazano da mikroorganizmi sa Zemlje mogu da prežive boravak na Marsu.

Mars1

Na Marsu je takođe otkrivena vodena površina u kojoj je migroorganizmima moguć život.

Vozilo koje je na Crvenoj planeti od avgusta 2012. godine prikupilo je dokaze mogućeg života. Ranije je pronašlo organski oblik, a nedavno i sedimentne prastare oaze koje sugerišu da je Mars u prošlosti bio pokriven slanim jezerima.

Zbog svega toga Levin apeluje na NASU da u svoje misije uključi testove detekcije života, kao i da ponovno prouče podatke koje je omogućila sonda Viking.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
10.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve